Naaktfoto’s delen met een persoon, gebeurt veelal op basis van vertrouwen. Vooral als je jong bent, zie je er niet meteen graten in. Tot het moment dat je geconfronteerd wordt met je eigen foto. Sexting maakt deel uit van onze leefwereld en daarom is er nood aan educatie over dit thema.
Wat is sexting?
Sexting heeft een negatieve connotatie en wordt meteen geassocieerd met naaktfoto’s. Maar we moeten dit woord in een veel bredere context plaatsen. Zowel het versturen van een seksueel getint bericht, het uitwisselen van foto’s met een naakt of halfnaakt lichaam erop, het delen van seksueel getinte video’s als het doorsturen van beelden van anderen behoort tot sexting.
Redenen voor sexting
Een grote afstand, iemand zijn aandacht willen trekken, op zoek zijn naar de eigen seksuele identiteit vormen ieder op zich een reden om aan sexting te doen. Maar de meeste jongvolwassenen doen aan sexting om te flirten. In de meeste gevallen is dit met hun partner, of iemand waarop ze verliefd zijn. Vaak vormt dit een eerste aanleiding naar een intiemere relatie en verloopt dit in onderling vertrouwen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Grensoverschrijdend?
Voor de ene is sexting overschrijdend en voor de andere dan weer niet. Maar wat is het nu? Volgens het expertisecentrum Sensoa is sexting pas overschrijdend te noemen van zodra jouw foto wordt doorgestuurd naar anderen waarvoor het niet bedoeld is, als je onder druk wordt gezet voor het versturen van een foto of filmpje én als je beelden ontvangt zonder dat je hier om gevraagd hebt. Met andere woorden: je hoeft jezelf niet schuldig te voelen over de slechte intenties van de ander.
Mensen kunnen onderling op een harde manier met elkaar omgaan. Ondanks jij iemand jouw vertrouwen schenkt, denkt de andere persoon daar niet per se hetzelfde over. Zo kan een persoon met slechte intenties jouw foto delen met anderen of dit plaatsen op eender welke website. Ondanks er geen enkele reden is om dit gedrag goed te praten, zijn er enkele die keer op keer terugkeren: afpersing of wraak. En zelfs een mop past in dit rijtje.
Sexting lespakketten
Vanaf volgend jaar krijgen leerlingen van het derde en vierde middelbaar les over sexting. Dit wordt verplichte leerstof omdat het een thema is dat leeft in de samenleving. Maar liefst één op de tien jongeren tussen de 12 en de 18 jaar zou de afgelopen maanden al eens een seksueel getinte foto gestuurd hebben. Is dat verkeerd? Nee, maar er is nood aan alertheid.
Het doel van de lespakketten van Sensoa is om jongeren erop te wijzen dat sexting leuk kan zijn, als dat in overeenstemming gebeurt met de ander. Maar ook om bewustzijn te creëren over hoe je de risico’s van sexting kan beperken en hen erop te wijzen bij wie ze aan de deur kunnen kloppen om hulp te vragen.
Dubbele standaard als extra motief
Tot op de dag van vandaag is er nog steeds sprake van een dubbele standaard tussen mannen en vrouwen. Al op jonge leeftijd wordt een meisje bestempeld als ‘slet’ of ‘gemakkelijk’ van zodra zij een sexy foto van zichzelf post of aan sexting doet. Dat is in de eerste plaats hypocriet, want jongens die eenzelfde foto versturen, worden in vele gevallen als volwassen beschouwd en scheppen hier zelfs mee op. Dit onderscheid roept om aandacht om er daarna voor eeuwig komaf met te maken. En de schoolbanken zijn daar de perfecte plaats voor.
Lees meer Marie Claire op: Wordt eindelijke alle onvrijwillige seks strafbaar in België?; Eenzaam plezier: wanneer podcasts over seks praten; Het effect van de pil op je seksleven