Schiaparelli SS22 haute couture: de kracht van mode
© Schiaparelli/MCB

Schiaparelli SS22 haute couture: de kracht van mode

Leestijd: 1 min

De Parijse haute-coutureweek is van start en het Franse modehuis Schiaparelli presenteerde vandaag zijn collectie voor de lente-zomer van 2022. Creatief directeur Daniel Roseberry liet zijn creativiteit de vrije loop en bracht met 32 silhouetten een ode aan de gouden begindagen van de couture. 

Haute-couturejurken en silhouetten worden voor de klant met de hand en op maat gemaakt, en verschillen daarin van de prêt-à-porter die in grotere oplage en in standaardmaten geproduceerd wordt. De laatste jaren leunt de couture die we op de catwalk in Parijs zien echter steeds dichter aan bij confectie, met als dieptepunt een niet nader genoemd Frans modehuis dat vorig seizoen jeansbroeken verwerkte in zijn haute-coutureshow.

Gelukkig is er nog de Britse ontwerper Daniel Roseberry die voor Schiaparelli blijft inzetten op creativiteit en ambacht, de twee belangrijkste pijlers van haute couture. De 32 silhouetten die hij vandaag presenteerde in Parijs herinneren ons aan het vitale belang van couture in een industrie waar het commerciële belang het steeds vaker wint van het droomaspect. Een verademing!

Daniel Roseberry en de kracht van couture

In 2019 werd Daniel Roseberry artistiek directeur van Schiaparelli. En hoewel de pandemie ook de mode- en luxe-industrie in zijn greep hield, slaagde de Brit erin om ons te blijven wijzen op wat Schiaparelli uniek maakt. Namelijk een fantasievol universum, een scherpe visie op vrouwelijkheid en een bijzondere aandacht voor detail. De Schiaparelli-vrouw, zoals Elsa Schiaparelli die bedacht, blijft een rebel voor wie mode vooral rond plezier draait, een manier om zich te onderscheiden van de rest.

“Ik ontwerp om mensen iets te laten voelen. Wanneer kleding en handwerk en haar en muziek en de drager samenvloeien, wanneer ze allemaal een boodschap overbrengen, doet ons dat eraan herinneren waarom we zo van mode houden – waarom ik van mode hou. Ik doe dit niet voor de beroemdheden, niet voor de recensies. Ik doe dit omdat, als het goed gedaan wordt, het ons iets vertelt en kan helpen om het onuitsprekelijke te voelen. Omdat mode nog steeds steeds de kracht heeft ons te ontroeren”, aldus Roseberry in een persbericht over de show.

Schiaparelli SS22 haute couture

De haute-couturecollectie van Schiaparelli voor lente-zomer 2022 bevestigt deze visie. Uitdagende stukken met extravagante accessoires, trompe-l’oeil juwelen of items die verwijzen naar de natuur, zoals de gouden palmbomen op de schouders van een geborduurde jas.

Onze favoriete looks? De bustier met korseteffect en een met de hand gesmede beugelhals boven een lange rok van vloeiende zwarte jersey, met een split op de rug. Of de gouden mantel met opstaande kraag, vervaardigd van pailletten in visgraatmotief.  En de hoeden niet te vergeten die een extra drama-gehalte toevoegen aan de silhouetten.

Lees ook: Een portret van mode-icoon Thierry Mugler & Wordt 2022 het jaar van de XL-handtas?

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.