“Menstruatiearmoede is een probleem van alle tijden”, vertelt gynaecologe Hannelore Van der Veken. Menstruatie-armoede, ook wel ‘period poverty’ genoemd, kreeg de laatste maanden veel aandacht, maar volgens Van der Veken is het een verschijnsel dat al veel langer bestaat.
Lees ook: Menstruatie-armoede is ook een Vlaams probleem.
“Vroeger werd er veel minder over gesproken. Niet zoveel mensen kwamen ermee naar buiten en nu gebeurt er ook meer onderzoek naar. Dat 12 procent van de meisjes en vrouwen tussen 12 en 25 jaar geen middelen kan kopen is problematisch. Gelukkig werd de tampontaks in 2018 wel van 21 naar 6 procent verlaagd.”
Gratis menstruatiecup
Naast tampons en maandverbanden zijn er nog andere menstruatieproducten zoals de goedkopere en duurzame menstruatiecup. “Het is een kelkvormig bekertje, gemaakt uit kunststof zoals silicone of latex. In tegenstelling tot tampons en maandverbanden vangt de cup het bloed op in plaats van het te absorberen. Het is de bedoeling dat je het vaginaal inbrengt, rond de baarmoederhals. Afhankelijk van het formaat kan het 15 tot 40 milliliter opvangen”, aldus Van der Veken. De cup ziet er op het eerste gezicht groot uit, maar mits wat oefening is het een handig alternatief voor tampons of maandverbanden.
Lees ook: Schotland schrijft geschiedenis met gratis maandverband en tampons.
Om het probleem tegen te gaan, deelt de Liberale Mutualiteit gratis menstruatiecups uit aan al hun vrouwelijke leden tussen 14 en 25 jaar onder de noemer ‘What the cup?!’. Andere leden en niet-leden kunnen een cup aanschaffen via de mutualiteit. De mutualiteit wil met deze campagne het taboe op menstruatie-armoede de wereld uithelpen en een duurzaam en voordelig alternatief promoten.
Meer info: whatthecup.be.