Meer dan 10% van de vrouwen krijgt te maken met endometriose
© Unsplash

Meer dan 10% van de vrouwen krijgt te maken met endometriose

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

28 maart is de internationale dag ter bewustwording van endometriose. De laatste jaren wordt steeds meer bekend over deze ziekte en dat is maar goed ook aangezien een tiende van de vrouwen er mee in aanraking komt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Wij gingen erover in gesprek met dokter Ingrid Theunissen.

/

Endometriose is een ziekte die ontstaat tijdens de menstruatie. “Normaal wordt tijdens de menstruatie baarmoederslijmvlies of endometrium verwijderd via de baarmoeder, maar het kan ook gebeuren dat endometriumcellen zich nestelen in het lichaam”, weet dokter Ingrid Theunissen te vertellen, “De cellen kunnen zich op verschillende plekken vasthechten zoals aan de eierstokken, eileider of de spierwand van de baarmoeder. Ze blijven daar dan zitten en groeien met elke menstruatie. Als dat het geval is dan spreken we van endometriose.”

Lees ook: Sporten tijdens je menstruatie: ja of neen?

/

Wat zijn de symptomen?

Natuurlijk wil je er bij een ziekte als endometriose liefst zo snel mogelijk bij zijn en dan is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Volgens dokter Theunissen is het belangrijkste symptoom menstruatiepijn. Toch moet je volgens haar niet meteen alarm slaan: “Een pijnlijke menstruatie is normaal en wil niet meteen zeggen dat er iets mis is. Bij endometriose is het zo dat de pijn steeds erger wordt. Niet alleen naarmate de cyclus vordert maar ook door de maanden en jaren heen. Als je pijn dus relatief stabiel blijft, is er helemaal niets om je zorgen over te maken.”

De reden dat je die pijn ervaart, komt dus doordat de endometriumcellen steeds groeien. Dat doen ze vooral tijdens de menstruatie omdat ze dan getriggerd worden door hormonen. “Endometriose kan in het beginstadium nog niet echt kwaad, maar hoe verder de ziekte vordert, hoe meer nadelen je kan ervaren. Zo kan endometriose in een laat stadium leiden tot darmproblemen of zelfs onvruchtbaarheid, maar dat hangt allemaal af van de organen waarop de endometriose zich voordoet”, vertelt dokter Theunissen, “De pijnlijkste vorm van endometriose komt voor wanneer de cellen zich op het rectovaginale fistel nestelen. Dat is het deel tussen de vagina en het rectum. Deze vorm is extra vervelend aangezien het last kan veroorzaken als je naar het toilet gaat en een negatieve invloed kan hebben op je seksleven.”

/

De behandeling

Als je toch de diagnose van endometriose krijgt, hoef je vooral niet te wanhopen. De ziekte kan wel degelijk genezen worden. Volgens dokter Theunissen hangt het er vooral vanaf in welk stadium van de ziekte je zit: “In een vroeg stadium kan je een hormonale behandeling krijgen met medicatie die ervoor zorgt dat de cellen stoppen met groeien. Daarnaast is een operatie om de cellen te verwijderen ook een optie. In een ver gevorderd stadium zal de behandeling bestaan uit een combinatie van medicatie en een operatie.”

De beste en meest effectieve behandeling bij vroege endometriose is volgens dokter Theunissen een zwangerschap, al is dat natuurlijk niet altijd even praktisch: “Zwangerschap is een goede hormoonregelaar aangezien je 9 maand lang geen menstruatie meer hebt en de cellen dus ook niet door hormonen worden getriggerd om te groeien.” Tot slot is dokter Theunissen ook voorstander van aanvullende behandelingen zoals homeopathie of accupunctuur omdat die de symptomen draaglijker maken en zo de levenskwaliteit verbeteren.

/

Belang van een goede levensstijl

Beter voorkomen dan genezen geldt ook bij deze ziekte. Er zijn een heleboel risicofactoren die de ziekte kunnen veroorzaken en waar je dus maar beter mee oplet. “Aangezien het hier gaat om een ontstekingsziekte hebben hormonen een grote invloed. Het is dus belangrijk om hormoonverstoorders zo veel mogelijk te vermijden. Voorbeelden daarvan zijn verwerkt voedsel en suiker, maar ook roken en stress verstoren je hormoonbalans. Een goede levensstijl met gezonde voeding en genoeg beweging is dus echt heel belangrijk.”

Een andere risicofactor is leeftijd, iets waar je dus niet echt iets aan kan doen. Volgens dokter Theunissen krijgen de meeste vrouwen met de ziekte te maken tussen de 20 en 30 jaar. Omdat in die leeftijdscategorie veel vrouwen zwanger worden kan de ziekte dan ook vaak op een natuurlijke manier worden verholpen.

Lees ook: Blazen vrouwen hun libido een nieuw leven in na 40?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >