Klaar voor de lente: blaas je tuin nieuw leven in met deze tips
© Pers

Klaar voor de lente: blaas je tuin nieuw leven in met deze tips

Leestijd: 2 min

Het is tijd om orde op zaken te stellen in je tuin. Maar waar begin je? Ontdek hieronder exact wat je moet doen om je tuin lenteklaar te maken. 

/

We associëren de lente vaak met de grote schoonmaak van ons huis. Maar dit nieuwe seizoen betekent ook meer tijd doorbrengen in de tuin, genieten van de eerste maaltijden op het terras, vrienden uitnodigen op het balkon en de bloei van planten. En daarvoor zijn één – of zelfs meerdere, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt – lentetuinsessies noodzakelijk. Zo ben je elke dag verzekerd van een opgeruimde en aangename tuin.

Wanneer maak je je tuin klaar voor de lente?

Het slechte herfstweer, de koude van de winter en de strenge vorst laten vaak veel sporen na in de tuin. Zodra de winter voorbij is, kan je de schade van het winterseizoen herstellen en je tuin er weer als nieuw laten uitzien. Maart, april en juni zijn de belangrijkste maanden van het jaar voor de vegetatie. Vanaf maart moet je beginnen met tuinieren: schoonmaken, snoeien, dode bladeren verzamelen, enz. De winter moet schoongeveegd worden om de lente te verwelkomen.

Knip in maart en april dode takken en beschadigde stengels weg

Om dit te doen, moet je eerst en vooral snoeien en terugsnoeien. De planten hebben het soms zwaar te verduren gehad in de winterperiode, die niet erg bevorderlijk is voor de ontwikkeling van planten en struiken. Je kan dan dode of beschadigde takken of dorre stengels terugsnoeien. Neem de tijd om deze snede met een snoeischaar te maken, zodat de plant zich over dit deel geen zorgen hoeft te maken als hij weer aangroeit.

Maak de grond klaar voor de lente met onkruid wieden en schoonmaken

Het heeft geen zin om te beginnen planten als de grond er niet klaar voor is. Dus moet je die onkruidvrij maken en schoonmaken. Door onkruid te verwijderen, geef je de bodem de kans te rusten en te regenereren. In plaats van onnodig te putten uit deze voedingsstoffen om nutteloze planten te voeden, zal het zijn energie bewaren om nieuwe gewassen te kunnen telen.

Voorbereiden van de lentetuingrond voor vaste planten

Keer de grond om door spitten of gebruik een grondfrees als je een heel grote tuin hebt. Dit zal de kluiten opbreken en de grond losser maken. Het zal beter belucht zijn en je zal minder problemen hebben met planten in het voorjaar. Herdefinieer je gewassen! Om uitputting van de bodem te voorkomen, is het raadzaam de plaats van je teelten van jaar tot jaar te veranderen. Wissel je gewassen af om de grond te laten rusten, want niet alle planten hebben dezelfde behoeften. Als je met een schoon gazon wilt beginnen, draai de grond dan om, zodat je op zonnige dagen kan planten. En als je de grond mooier wil maken, kan je ook een gat graven en daarin een kleine tuinvijver plaatsen!

Lees ook: Dit zijn de 7 mooiste tuinen ter wereld.

Snoei fruitbomen voor meer vruchten in het voorjaar

Fruitbomen moeten worden gesnoeid als je meer vruchten wil in het voorjaar en de zomer. Door je op bepaalde takken te concentreren, kunnen de vruchten zich ontwikkelen en groter worden. Knip ook de rozenstruiken terug op, die zullen deze opfrisbeurt op prijs stellen. Deze snoeibeurt zal ook voor een beter overzicht zorgen en je tuin er beter doen uitzien. Je zal er met plezier naar kijken, ook al zijn de bloemen en vruchten er nog niet.

Denk nu aan zaden voor de moestuin

Dat het nog koud is, betekent niet dat je niet moet beginnen planten, zodat je moestuin aan het begin van de zomer groenten voor je in petto zal hebben! Ontkiem de aardappelen in de kelder of begin met het planten van bollen als je een beschutte, warme plek hebt. Start de gewassen gewoon in potten met een mengsel van aarde en zand. Zo zullen de planten klaar zijn om te bloeien zodra de eerste lentedagen zich aandienen. Bestel ook tijdig zaden zodat je op tijd kan zaaien als er een paar mooie dagen achter elkaar volgen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van onze collega’s van Marie Claire Maison.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Lente, Tuinen, Tuinieren.