Ken je designklassiekers: het ‘Componibili’ opbergmeubel van Kartell
©

Ken je designklassiekers: het ‘Componibili’ opbergmeubel van Kartell

Door Laurence de Looz-Corswarem
Leestijd: 1 min

De kleurrijke en speelse ‘Componibili’ uit Italië was een vooruitstrevend design in de jaren 60 en gaat nog steeds vlotjes over de toonbank. Dit wil je weten over de designklassieker. 

/

Italië, 1949. Amper 29 jaar is Anna Castelli Ferrieri. Toch richt de architecte en ontwerpster samen met haar echtgenoot Giulio Castelli, scheikundige van opleiding, het Italiaanse bedrijf Kartell op – het eerste bedrijf in de geschiedenis dat producten van kunststof ontwerpt. Het koppel, dat veel bewondering heeft voor de vele creatieve mogelijkheden van het avant-gardistische materiaal, legt zich al snel toe op meubels. Hun doel: het dagelijkse leven van de Italiaanse gezinnen opnieuw vormgeven.

Het begin van een nieuw designtijdperk

In die periode begint een nieuwe samenleving gestalte te krijgen. De popcultuur en de sixties staan voor de deur. Jonge mensen halen hun neus op voor de saaie, traditionele meubels en gaan voor een kleurrijker, praktischer en moduleerbaar huis. De ontwerpers komen hen met veel plezier tegemoet. Zoals Anna, pionier van de innovatiegolf, die zonder het te weten, de weg opent voor het Italiaanse design. In 1967 tekent de jonge ontwerpster ‘Mobili 4970/84’, een multifunctioneel cilindervormig opbergmeubel van gegoten kunststof – vandaag beter bekend onder de naam ‘Componibili’, wat zoveel als ‘modulair’ betekent in het Italiaans.

Met haar ontwerp wil Anna inspelen op de behoeftes van die tijd door een innovatieve opbergoplossing aan te bieden: stapelbare en verwisselbare blokken die je aan elke situatie kunt aanpassen. Krukje, nacht- kastje, boekenkast of bijzettafeltje… dit modulaire meubeltje geeft je de kans om je interieur dagelijks te veranderen en vorm te geven. Een echte interieurkameleon.

Kertell

En vandaag?

Tegenwoordig is het meubeltje beschikbaar in ronde of kubusvormige versies, met of zonder wielen en schuifdeuren, en in vele kleuren. Die flexibiliteit verklaart ook het internationale en tijdloze succes van ‘Componibili’, dat tot de vaste collectie behoort van het MoMa in New York en het Centre Pompidou in Parijs. Kartell, een bedrijf met oog voor de aspiraties van elke nieuwe generatie, vernieuwt regelmatig zijn bestsellers. De nieuwste innovatie: de ‘Componibili Bio’. Deze keer duikt ‘Componibili’ namelijk op in heerlijke pasteltinten en in bio- plastic, een revolutionair en duurzaam materiaal. Een designicoon dat altijd met zijn tijd zal meegaan.

De ‘Componibili Bio’ van gegoten kunststof, verkrijgbaar in 4 kleuren, ontwerp van Anna Castelli Ferrieri (D 32 x H 58,5 cm), Kartell, 209 euro. Meer info op de website.

Lees ook: 5 indrukwekkende gebouwen die volledig opgaan in hun omgeving.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Design.