Jean Paul Gaultier x Glenn Martens SS22 haute couture: leven in de brouwerij
© Arnaud Lajeunie

Jean Paul Gaultier x Glenn Martens SS22 haute couture: leven in de brouwerij

Leestijd: 1 min

Onze landgenoot Glenn Martens presenteerde gisterenavond in Parijs zijn couturecollectie voor Jean Paul Gaultier. Wij zetten de hoogtepunten op een rij. 

/

Eind september werd bekend dat Glenn Martens, die voor zowel Diesel als Y/Project ontwerpt, de fakkel overnam van Chitose Abe van Saçai als gastontwerper voor de haute-couturecollectie van Jean Paul Gaultier. De Franse modeontwerper nodigt elk seizoen een andere designer uit om zijn of haar visie te geven op de couture van het iconische modehuis.

“Deze couturecollectie viert het erfgoed en de savoir-faire van Jean Paul Gaultier”, vertelt Martens. “Als modeontwerper krijg je zelden de kans om zulke extravagante en gedetailleerde silhouetten samen te stellen. Voor mij betekent couture pure schoonheid en elegantie. Looks die niets te zoeken hebben op straat.”

Jean Paul Gaultier x Glenn Martens

De Bruggeling die aan de Antwerpse Modeacademie studeerde, deelt duidelijk dezelfde visie als bijvoorbeeld Daniel Roseberry van Schiaparelli die begin deze week een ode bracht aan de gouden begindagen van de couture. Een verademing in een industrie waar het commerciële belang het steeds vaker wint van het droomaspect.

Voor deze collectie smolt Glenn Martens de erfenis van Gaultier samen met de rauwe esthetiek van Y/Project. Zo maakte hij van de iconische maatpakken bijvoorbeeld surrealistische korsetten die de modellen transformeerden in goddelijke standbeelden. De gestreepte marinière zien we terug in lagen van tule of subtieler in fluwelen veters aan de korsetten. Getailleerde krijtstreeppakken zetten het figuur van de modellen in de kijker, en de uitgesneden heupen – in de kenmerkende V-vorm van Y/Project – komen terug in bodysuits.

/

Brugge als inspiratiebron

Verwijzingen naar de gotische standbeelden uit zijn geboortestad Brugge, waren alomtegenwoordig in de collectie. Denk aan rijke stoffen uit de belle époque, Victoriaanse karmozijnrode tinten, maliënkolder-achtige prints en lange fluwelen petticoats. Martens balanceert soms op het randje van kostuumontwerp, maar gaat nooit écht overboord.

Onze landgenoot blies gisterenavond de stereotypen van het Franse huis nieuw leven in en zorgt ervoor dat de Gaultier-vrouw de avond van haar leven kan beleven in deze sensuele, brutale en sexy couturecollectie. Met extra veel oog voor detail en handwerk, dat spreekt voor zich.

Foto’s: Arnaud Lajeunie.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.