Hoe kies je (goed) een kerstboom?
© Pers

Hoe kies je (goed) een kerstboom?

Door Redactie
Leestijd: 1 min

Welke soort boom moet ik kiezen? Wat is het verschil tussen een spar en een Nordmann? Waar kan ik een kerstboom kopen? Wij geven enkele praktische tips. 

/

Tussen de grootte, het type en de soorten… is het moeilijk om de juiste boom te kiezen. Hier volgen enkele nuttige tips en informatie om je te helpen de beste keuze te maken op basis van jouw behoeften en specifieke kenmerken.

Elk jaar is het hetzelfde verhaal. Of het nu gaat om decoratie die warmte toevoegt aan een huis in deze speciale tijd van het jaar of gewoon om de feestdagen op de juiste manier te vieren, je vraagt je ieder jaar opnieuw af hoe je een kerstboom moet kiezen. Om te beginnen moet je nagaan of je een natuurlijke of een kunstkerstboom wilt. Aan de ene kant kan de kunstboom elk jaar opnieuw worden gebruikt, wat betekent dat je geld kan besparen en de doornen niet hoeft op te rapen. De natuurlijke boom is daarentegen biologisch afbreekbaar, slaat CO2 op en verspreidt een onweerstaanbare kerstgeur.

/

Kerstboom: kenmerken van de variëteiten

Als je kiest voor een natuurlijke spar, zijn hier de kenmerken van de verschillende soorten. Twee soorten zijn bijzonder geliefd: de spar en de Nordmann. De sparrenvariant is de meest traditionele. Het blad is heldergroen en de naalden zijn stekelig. Een klein pluspunt, het is een zeer geurige boom die je onmiddellijk in de kerstsfeer brengt. Het enige nadeel is dat hij erg breekbaar is en zijn naalden verliest. De Nordmann is een must voor Kerstmis. In tegenstelling tot de spar is deze soort robuust en laat hij zijn naalden niet vallen. Het verdraagt ook beter hitte binnenshuis, maar is minder geurig…

Voor wie een boom met sterke geur wil, wordt de Grandis aangeraden door zijn dichtheid en de citroenachtige geur die hij verspreidt. De Pungens heeft een mooie zilverblauwe kleur én is erg hittebestendig. Kortom, je hebt alle sleutels tot het kiezen van de ideale soort en type boom.

/

Waar koop je jouw kerstboom?

België is de derde grootste producent van kerstbomen in Europa, dus bijna alle natuurlijke bomen die je bij ons vindt, komen uit Belgische bossen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je favoriet te vinden…

  • Op de Brusselse markten: de meeste bieden bomen aan vanaf eind november!
  • Op de parkeerplaatsen van sommige supermarkten.
  • Op de kerstmarkten in je stad.

Lees ook: Onze beauty editor selecteert de nieuwigheden van de maand

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Kerst.