In een artikel dat in juni 2022 werd gepubliceerd in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science, werd onderzoek samengebracht naar de vraag hoe mensen elkaar waarnemen. Hieruit determineerden onderzoekers van Harvard University en Marist College (Quebec) de kenmerken die bij een ontmoeting op de eerste plaats komen.
Volgens hun bevindingen is het de “warmte” van de andere persoon – de hartelijkheid en openheid – die grotendeels voorrang heeft op competentie. “Onze beoordeling over een andere persoon overstemt de capaciteiten van zijn vrije wil – zijn vermogen om zijn intenties uit te voeren”, legt professor psychologie Noam Shpancer uit aan Psychology Today.
De menselijke “warmte” wordt hoger gewaardeerd
Volgens de wetenschappers komt dit doordat menselijke warmte “meer voorspellend is dan competentie, in termen van de voordelen die het zou opleveren voor een toekomstige relatie”. Bovendien zouden vriendelijkheid, betrokkenheid, betrouwbaarheid en vrijgevigheid ons een groter gevoel van welzijn en veiligheid geven dan het vermogen van de persoon om ze uit te voeren.
Dus “zijn we geneigd ons meer zorgen te maken over hoe de ander ons wil behandelen dan over zijn vermogen om zijn bedoelingen uit te voeren”, meldt de psychologieprofessor. Inderdaad, “mensen geven meer om de intenties van anderen om anderen te schaden of te bevoordelen dan om de mate van hun vermogen om dat effectief te doen”, aldus de studie.
Lees ook: Zo blijf je in topvorm tijdens de menopauze
Weten wie je moet zijn wordt meer gewaardeerd
Een in 2018 gepubliceerde studie, in het tijdschrift Orientations Actuelles et Sciences Psychologiques, had al laten zien hoe deze twee dimensies in de perceptie van anderen worden meegenomen. Zo wekte een als warm en competent ervaren persoon bewondering op, een competent maar koud persoon afgunst, en de warme maar weinig competente persoon sympathie. Tenslotte werd iemand die niet als vriendelijk of competent werd gezien, veracht.
Uit een studie van onderzoekers van de Universiteit van Göttingen in Duitsland, die in 2019 werd gepubliceerd, bleek dat voor bijna 90% van de 64.000 geïnterviewde vrouwen uit 180 verschillende landen vriendelijkheid de belangrijkste karaktereigenschap was in hun toekomstige partner. Intelligentie en opleiding waren een verre tweede.
En deze gegevens gelden ook voor de arbeidswereld. Voor de meeste bedrijven krijgen emotionele vaardigheden geleidelijk de overhand op praktische vaardigheden. Zachte vaardigheden, d.w.z. menselijke en emotionele vaardigheden, worden immers steeds meer gewaardeerd ten koste van harde vaardigheden, de zogenaamde technische kennis.