Herfst/winter 22-23 shows: plezier met mode bij Louis Vuitton
© De Belgische Lous and The Yakuza voor Louis Vuitton.

Herfst/winter 22-23 shows: plezier met mode bij Louis Vuitton

Leestijd: 1 min

Nicolas Ghesquière presenteerde de Louis Vuitton-show voor herfst/winter 2022-2023 in het Musée d'Orsay in Parijs. De 47 silhouetten vierden het moment in de adolescentie waarop we met mode experimenteren om uit te zoeken wie we zijn. 

Het was de eerste keer ooit dat er een modeshow plaatsvond in het Musée d’Orsay. Vuitton presenteerde de collectie zowel in het middenschip als in de Salle Courbet. De opzettelijk minimalistische scenografie benadrukte de klassieke architectuur van het gebouw, als een kruispunt tussen artistieke traditie en technologische revolutie. Deze locatie, die aansloot bij de inspiratie van Nicolas Ghesquière, artistiek directeur van de Louis Vuitton-collecties voor dames, past in de traditie van het huis om zijn collecties te presenteren op iconische architecturale en culturele locaties.

Een eerbetoon aan de adolescentie

Ghesquière besloot voor de herfst-winter 2022-2023 collectie een eerbetoon te brengen aan de adolescentie, de overgang in de ontwikkeling tussen de jeugd en volledige volwassenheid, waarin de meeste mensen iets vrijer durven te experimenteren met mode.

Lees ook: Herfst/winter 22-23 shows: de verfijnde female gaze van Hermès

De adolescentie is de tussenperiode waarin we op zoek zijn naar wie we zelf zijn en ons een beetje willen losmaken van onze ouders en soms ook van andere leeftijdsgenoten. Op de Louis Vuitton catwalk in Musée d’Orsay paradeerden de modellen dan ook in een mix van kledingstijlen.

Denk aan een leren jasje over een pantalon op maat met een wit overhemd en een stropdas, een ruimvallende jurk met maxizakken over een coltrui, een wollen jasje over een joggingbroek met vierkante loafers met open teen… Truien worden weer in de taille geknoopt zoals in de jaren 80, een oversized poloshirt wordt over een vloeiende jurk gedragen om de overdreven vrouwelijke kant te doorbreken.

Lees ook: Herfst/winter 22-23 shows: een voorbeeld voor de mode-industrie van Ester Manas

Sommige looks zien er in eerste instantie misschien wat rommelig uit, maar eigenlijk tonen ze vooral aan dat je lak moet hebben aan wat anderen van je denken. En ook dat mode niet zo serieus hoeft te zijn, want het is en blijft toch ook gewoon een leuk spel.

Bekijk hieronder onze favoriete silhouetten:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.