Herfst-winter 2023-2024 shows: schoonheid à la Prada
© Prada

Herfst-winter 2023-2024 shows: schoonheid à la Prada

Leestijd: 1 min

Op donderdag 23 februari presenteerde het Italiaanse modehuis Prada zijn collectie voor herfst-winter 2023-2024. Met 54 silhouetten, ontworpen door Miuccia Prada & Raf Simons, bewees het luxelabel nogmaals hoe eenvoudige kleding een symbool van schoonheid kan zijn.

/

Toen de covid-21 pandemie de wereld trof, wist de mode-industrie dat het tijd was om de gang van zaken ter discussie te stellen. En hoewel weinig dingen echt drastisch veranderd zijn, is het wel zo dat sommige ontwerpers de rol van kleding in onze huidige maatschappij nog steeds in vraag stellen.

Miuccia Prada en Raf Simons, het duo aan het roer bij Prada, behoren tot degenen die blijven aandringen op het herbekijken van de hedendaagse mode.

“Wat voor mij nu het belangrijkst is, is belang hechten aan datgene dat bescheiden is; aan bescheiden banen, eenvoudige banen, en niet alleen aan extreme schoonheid of glamour”, zei Miuccia Prada backstage bij de Prada Fall/Winter 2023-2024 show aan US Vogue.

Prada herfst-winter 2023-2024 en de kracht van eenvoud

Schoonheid definiëren is uiterst moeilijk. Toch lijken Miuccia Prada en Raf Simons het erover eens te zijn dat schoonheid niet noodzakelijkerwijs een esthetiek is, een verschijning, maar eerder een handeling.

Daarom gaat deze nieuwe Prada-collectie over de zorg die we aan onze kleding besteden. Een onderwerp dat ook steeds vaker aan bod komt als het gaat over hoe we duurzamer om kunnen gaan met mode.

Prada

In 54 silhouetten hebben de twee ontwerpers het potentieel van het uniform verkend – een kledingstuk dat verzorgd wordt, dat iets zegt, dat status geeft – door het een stilistische uitdrukking te geven die verzacht wordt door details van nachtkleding of zelfs trouwjurken.

De grenzen tussen dagelijkse kleding en gelegenheidskleding vervagen vanaf de eerste look, namelijk een grijze gebreide trui over een witte kokerrok met geborduurde tule. Wat later wordt de militaire garderobe verdraaid met zijden materialen, het zakenpak wordt heroverwogen in een versie van rood structuurleer, de verpleegstersblouse wordt een lange tuniek met een lange sleep…

De collectie doet enigszins terugdenken aan de mode van de jaren veertig, iets tussen strengheid en sensualiteit in. Iets bekends en toch unieks dat het kledingstuk zijn rol van bescherming van het lichaam teruggeeft.

Oprechte mode, eenvoudig maar nooit zonder poëzie. Kortom, schoonheid volgens Prada.

Lees ook: Herfst-winter 2023-2024 shows: de perfecte balans tussen verleden en heden bij Max Mara & Herfst-Winter 2023-2024 shows: Diesel blijft behagen

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Milan fashion week, Prada.