Happy Birthday Bikini!
©

Happy Birthday Bikini!

Leestijd: 1 min

De bikini viert dit jaar zijn 70ste verjaardag. Zeker is dat de twee lapjes stof zorgden voor een ware (r)evolutie in de badmode. Een overzicht.

1910

Happy Birthday Bikini!

De badmode breekt met de allesbedekkende Victoriaanse badjurken in zware, donkere stof wat vrouwen meer comfort geeft om te zwemmen.

1920

Happy Birthday Bikini!

Vrouwen rebelleren en tonen meer huid dan ooit. Een politiepatrouille controleert of vrouwen hierin niet te ver gaan. Vrouwen riskeren een boete, en zelfs een gevangenisstraf bij het tonen van te veel bloot. Badpakken dienen om te zwemmen, en worden gemaakt uit wol.

1930

Badpakken sluiten voor het eerst goed om het lichaam, met korte rokjes om de dijen te bedekken. Ook worden meer vrouwvriendelijke materialen zoals latex gebruikt. Hollywoodsterren geven het goede voorbeeld.

1940

Happy Birthday Bikini!

Op 5 juli 1946 presenteert de Franse ontwerper Louis Réard in Parijs de eerste bikini met blote navel. Niet meteen een succes want vrouwen hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe bikini. Strapless badpakken worden wel algemeen aanvaard, en beïnvloeden zelfs de lingeriemode.

1950

Badpakken uit één stuk blijven de norm. De bikini is nog net iets te gewaagd. Sommige stranden rond de Middellandse Zee verbannen zelfs de twee lapjes stof. De badmuts doet haar intrede, en wordt een heuse trend.

1960

Happy Birthday Bikini!

Dankzij Bryan Hylands hit ‘Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini’, wordt de bikini eindelijk populair.

1970

De bikini wordt kleiner en lager op de heupen. Sommige modellen situeren zich zelfs onder het heupbeen. Ringen en lintjes houden de bikini samen. De tangabikini wordt gespot in Saint-Tropez en Rio.

1980

De vikini of hoog uitgesneden bikinibroekjes en badpakken maken de badmode in de jaren 80 onvergetelijk.

1990

De hoog uitgesneden taille is nog steeds aanwezig, gecombineerd met felle kleuren en opzichtige prints. Maar bij de tieners is ook de tankini of het tweedelig zwempak aan een opmars bezig. Badpakken zijn uit de mode.

2000

Hoe meer bloot, hoe liever! Van de stringbikini tot enkel een minuscuul broekje. Celebritysterren zoals Kim Kardashian willen er zo sexy mogelijk uitzien. En alles wat ook maar een klein beetje naar stof neigt, wordt geweerd!

2010

De retro bikini met hoge taille is terug! Maar zoals alles in mode blijft ook de bikini evolueren.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Badmuts, Badpakken, Bikini, Bryan Hyland, Happy Birthday Bikini, Louis Réard, Retro bikini, Strapless badpakken, String, Tanga, Tankini, Vikini.