Benieuwd naar het effect van goede voornemens, en vooral de duur ervan, op het aankoopgedrag van consumenten liet internetgigant Amazon een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door OnePoll bij 2.000 volwassen Britten. En wat blijkt? We maken massaal goede voornemens op 31 december en 1 januari, maar eens half januari gepasseerd, zijn we ze ook weer even snel vergeten.
Afname in motivatie blijkt voor 43 % van de ondervraagden de boosdoener, op de voet gevolgd door gebrek aan wilskracht (net geen 40 %), snel verveeld zijn (28 %) en weinig geduld hebben omdat de resultaten op zich laten wachten (24 %).
Herkenbare redenen, ongetwijfeld, maar er bestaan volgens Professor Richard Wiseman trucjes om die valkuilen te vermijden. Professor Wiseman, moest je hem nog niet kennen, is innovatief experimenteel psycholoog, bestsellerauteur van boeken zoals 59 Seconds: Think a little, change a lot en expert in gewoontevorming. Vanuit zijn ervaring heeft hij vijf positieve gewoontevormende strategieën vastgelegd die gaan maken dat jij je goede voornemens dit jaar wél volhoudt. Dit zijn ze op een rijtje.
1. Geef niets op, maar begin iets nieuws
Beginnen aan een nieuw avontuur (hoe groot of hoe klein ook) blijkt voor veel mensen makkelijker dan een vastgeroeste gewoonte opgeven. Zeker als ze die gewoonte ook leuk vinden. Volgens een studie gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin blijkt zowel plezier als relevantie belangrijk als het aankomt op goede voornemens.
Maar het plezier dat de respondenten aan de nieuwe gewoonte beleefden, was wel doorslaggevend voor het langetermijnsucces ervan. Denk dus niet ‘dit jaar ga ik minder chips eten’, maar wel ‘dit jaar ga ik minstens 20 snacks bereiden die gezond, mooi om te zien én lekker zijn’.
2. De ochtendstond heeft goud in de mond
Nieuwe gewoontes inlassen in je dagelijkse routine blijkt ’s morgens een grotere kans op succes te hebben dan ’s avonds. Volgens een studie gepubliceerd in de US National Library of Medicine heeft dat te maken met ons cortisolhormoon. De waarden daarvan pieken bij het opstaan, wat maakt dat de mechanismen in onze hersenen veranderen en de prefrontale cortex geblokkeerd wordt. Gedrag dat je op dat moment stelt, wordt een gewoonte. Die dagelijkse tas koffie wisselen voor een groene thee doe je dus best van zodra je uit je bed komt.
3. Zet je perspectief in tweede persoon
Virtueel uit jezelf treden en advies geven in tweede persoon blijkt beter te werken dan jezelf toespreken. Zeg dus niet ad infinitum tegen jezelf ‘ik hou van bewegen’ in de hoop dat je het misschien ooit begint te geloven, maar word je eigen personal coach en zeg tegen jezelf ‘het is goed voor je als je meer beweegt’. Yes you can, met andere woorden, maar dan toegepast op jezelf. Volgens een studie gepubliceerd op nature.com schuilt het geheim van deze techniek in het feit dat we dan onszelf gaan beoordelen zoals we anderen beoordelen, waardoor we de lat hoger leggen.
4. Stuur vooruitgangsrapporten naar je vriendenkring
In plaats van simpelweg aan je vriendenkring te vertellen waar je mee bezig bent, kan je jezelf ook verplichten om hen regelmatig een schriftelijk rapport van je vooruitgang te bezorgen. Uit een studie van de Dominicaanse Universiteit van Californië blijkt namelijk dat meer dan 70% van de deelnemers die wekelijks een update stuurden naar een vriend of vriendin uiteindelijk succesvol waren in het behalen van hun vooropgestelde doel. Net als bij het vorige punt, blijkt externe motivatie doorslaggevend. Nu nog een gewillig slachtoffer vinden…
5. Slaap
De vijfde strategie om je goede voornemens daadwerkelijk waar te maken, is een goed voornemen op zich. Het lijkt zo simpel en toch is het in veel gevallen de ware boosdoener: slaap. Of misschien beter: het gebrek eraan. Slaap je te weinig, dan vermindert je vermogen om zelfcontrole uit te oefenen. En laat dat vermogen nu net bepalend zijn voor het realiseren van je goede voornemens. Dus, laten we bij deze een prioriteit maken van het goede voornemen dat alle andere goede voornemens mogelijk maakt: meer slapen. En beter. De rest volgt later wel.