De invloed van geslacht en in het bijzonder die van hormonen op emotionaliteit, was het onderwerp van de nieuwe studie die je kan lezen in Nature. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Michigan gaan de emoties bij vrouwen niet sterker op en neer dan bij mannen.
Lees ook: Steeds meer Belgen kampen met slapeloosheid, dit kan je doen.
“Tot nu toe beschouwde de maatschappij een man die enthousiast is over pakweg een voetbalwedstrijd als ‘gepassioneerd’, terwijl een vrouw in dezelfde situatie ‘irrationeel’ is”, aldus Adriene Beltz, de hoofdauteur van de studie en assistent-professor in de psychologie.
Emoties versus hormonen
Een team van wetenschappers van de Universiteit van Michigan bestudeerde daarom de hormonale schommelingen bij de twee geslachten. Ze volgden 142 mannen en vrouwen gedurende 75 dagen om meer te weten te komen over hun dagelijkse emoties, zowel positieve als negatieve. De vrouwen werden in vier groepen verdeeld: een groep vrouwen met een “natuurlijke cyclus” en drie andere die verschillende vormen van voorbehoedsmiddelen gebruikten.
Door de schommelingen in de emoties van alle deelnemers te analyseren, stellen de auteurs van de studie dat er weinig of geen verschillen zijn tussen de mannen en de verschillende groepen vrouwen. Bewijs – als dat nog nodig was – dat emotionele pieken bij mannen en vrouwen vergelijkbaar zijn, ondanks de hormonen.
Lees ook: Jonge Belgische meisjes onder zware druk, dankzij sociale media.
Doorbreken van genderstereotypen
Met deze resultaten wil Adriene Beltz de seksistische clichés rond de emoties van vrouwen doorbreken. “Emotionele ups en downs kennen verschillende oorzaken, niet alleen hormonen”, legt ze uit.
Bovendien vertonen de resultaten meer overeenkomsten tussen mannen en vrouwen – en binnen de groep vrouwen, tussen degenen zonder anticonceptie en degenen die orale anticonceptie gebruiken – dan verschillen. De onderzoekers geven aan dat zelfs als er verschillen bestaan, die waarschijnlijk klein zijn.
Lees ook: Waarom steeds meer jonge vrouwen hun toevlucht zoeken tot de wereld van astrologie.
De onderzoekers wijzen er ook op dat vrouwen lange tijd niet mochten deelnemen aan klinische proeven, omdat “schommelingen in de hormonen van de eierstokken leiden tot variaties, met name in emotionele resultaten, die moeilijk experimenteel te controleren zijn.”
Hopelijk dragen deze resultaten eraan bij dat meer vrouwen in klinische proeven worden opgenomen, waardoor het onderzoek naar de gezondheid van vrouwen erop vooruit gaat.