Expo tip: Wonderkamer II, Wouters en Hendrix in het Antwerpse diamantmuseum

par Etienne Heylen
woutershendrix_mc
©Frederik Beyens

Katrin Wouters en Karen Hendrix vormen geen koppel, zijn wel beste vriendinnen en enorm creatieve geesten. Dit jaar zijn ze 35 jarig bezig in de juwelensector en koos het Antwerpse Diva hen uit als gastcuratoren van hun tweede Wonderkamer.

1/

—Even duiden. Wie doet wat?

Karen: “We vullen elkaar gewoon perfect aan. We starten niet met een schets, maar beginnen meteen met het bewerken van materiaal. Vervolgens bespreken we elkaars werk en maken we een compilatie van het beste van de twee. Inspiratie halen we uit de natuur, kunst, poëzie en humor. Naast onze vaste lijn brengen we twee collecties per jaar uit.”

—Dit jaar bestaat W&H 35 jaar.

Katrin: “Het is altijd keihard werken, maar we worden ervoor beloond. In totaal zijn we met 40 personeelsleden (38 vrouwen en twee mannen!) en hebben, naast onze zaken in Antwerpen en Brussel, nu ook shops in Knokke en Amsterdam, plus een agent voor de Aziatische markt. Dat het Diamantmuseum ons uitkoos voor hun Wonderkamer, bekijken we als de kers op onze verjaardagstaart.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Wouters & Hendrix (@woutershendrix) le

Lees ook: Juwelenshopping: 17 fijne ringen voor elk budget. 

2/

—Hoe was jullie reactie?

Katrin en Karen: “We voelen ons enorm vereerd. Het is een teken van erkenning en het geeft onze collecties een museale waarde. In de drie kamers die we mochten vullen, kunnen we ons verhaal kwijt met dingen die ons fascineerden en inspireerden: archiefstukken uit het museum, kunstwerken uit binnen- en buitenland waarmee we dezelfde affiniteit vertonen en bepaalde objecten die we in de loop der jaren verzamelden. Ons eigen curiositeitenkabinet!” —Kunnen jullie wat uitleg geven bij enkele items uit het campagnebeeld?

Katrin en Karen: “De kreeft bovenaan rechts is een decoratiestuk in messing, de mossel diende jaren geleden als uitnodiging voor de pers en de Venusbeeldjes zijn de oudste die ooit werden gevonden. Verder oorbellen, een ex voto, een armband geïnspireerd op een leren handtas, een verwijzing naar Magritte en een karaf van Philip Aguirre y Otegui.”

Wonderkamer II: Wouters & Hendrix.

Van 13 september 2019 tot 16 februari 2020 in het Antwerpse Diva (diamantmuseum).

Info: www.divaantwerp.be

| | | |