Exclusief bij Marie Claire: de première van kortfilm ‘A Heritage Reborn’ van SCAPA
© Scapa

Exclusief bij Marie Claire: de première van kortfilm ‘A Heritage Reborn’ van SCAPA

Leestijd: 2 min

Vandaag mogen we bij Marie Claire het nieuwe project 'A Hertitage Reborn' van het merk SCAPA exclusief aankondigen. Het resultaat? Een audiovisuele beleving waarvoor het Belgische label de handen ineensloeg met grote namen uit de Belgische kunstwereld zoals sopraan Elise Caluwaerts en sterrenstylist Tom Eerebout. Kijk even mee.

Lees ook – deze zomerjurken wil je in 2021 dragen

/

Een visuele muzikale reis

De video A Heritage Reborn is een perfecte combinatie van visuele en muzikale schoonheid. Elise Caluwaerts brengt de aria Deh! Per Questo van Mozart in een toverachtige én hedendaagse regie van Jan Mast. Origineel werd het stuk voor een mannelijk castraat (mannelijke sopraan) geschreven, maar in deze videoclip wordt het gezongen door een vrouwelijke sopraan.

Elise – het hoofdpersonage – draagt verschillende silhouetten uit de capsulecollectie van het Belgisch merk SCAPA. Deze unieke collectie brengt een ode aan de identiteit en de ziel van het merk, maar heeft tegelijkertijd een eigentijdse touch gekregen.

Tom Eerebout (o.a. hoofdstylist voor Lady Gaga) zorgde voor melodramatische en uitdagende looks. In de capsulecollectie vind je genderdoorbrekende stuks terug die zorgen voor een experimenteel resultaat. SCAPA wil een virtueel universum creëren waarin de mogelijkheden eindeloos zijn. Anno 2021 is het toch belangrijk om te kunnen zijn wie je wil zijn? Escape the ordinary! 

/

Ontdek de capsulecollectie

/

Exclusieve Q&A met Elise Caluwaerts

Voor deze speciale gelegenheid – de lancering van A Heritage Reborn – konden wij bij Marie Claire sopraan Elise Caluwaerts strikken voor een exclusief interview.

Elise, hoe is de samenwerking met SCAPA tot stand gekomen? 

Elise: “SCAPA is een Belgisch merk dat ik al heel m’n leven ken. Het label is sustainable, ecologisch en Europees. Zelf hecht ik ook enorm veel belang aan ethische mode, waardoor ik het een ideale partner vond. Ze vroegen me om brand ambassadeur te worden en zo is de bal gaan rollen. Ik stelde hen voor om samen iets creatief te ontwikkelen waar opera ook in verwerkt kon worden. Door de pandemie zijn vele artiesten livestreams gaan doen én van daaruit kwam het idee om iets filmisch te maken waarbij het visuele even sterk is als het muzikale. Na goede dialogen tussen Arlette Van Oost (SCAPA), Tom en Jan zijn we tot een prachtig resultaat gekomen. Het was een super fijne samenwerking!”

Wat zijn je favoriete stuks uit de collectie? 

Elise: “De capsullecollectie is ‘gender fluid‘ en zelf vind ik het een belangrijke boodschap om over te brengen dat of je nu V/M of X bent, je moet dragen wat je zelf wil. Het donkergroene kostuum in virgin wool is zalig warm en classy stoer. Het fuchsia truitje in merino-kasjmier is lekker zacht. Ook ben ik helemaal weg van de lange zwarte mantel.”

Wat betekent Belgische mode voor jou?

Elise: “Dat is een hele complexe vraag… Het is eigenlijk een caleidoscoop van een heel universum van fantastische creaties in een sector waar ik met veel bewondering en liefde naar kijk. Ik vind het heel straf wat hier allemaal in België ontstaat van zo’n hoog niveau is. Belgische mode is een begrip en ik ben daar enorm trots op!”

Welke zijn jouw favoriete merken?

Elise: “Wel natuurlijk SCAPA (lacht). Ik hou met heel mijn hart van Belgische mode. Zo ben ik enorme fan van de schoenontwerpen van Katrien Herdewyn (Elegnano) die met nanotechnologie werkt. Ook Guinnot, Collective D’anvers, Raf Simons, Dries Van Noten en A.F. Vandevorst kunnen mij erg bekoren.”

Hoe was het om samen te werken met topstylist Tom Eerebout?

Elise: “In één woord: zalig! Tom is iemand die enorm creatief en ingenieus is én daarbij is hij een hele lieve, hoffelijke en fantastische man met een internationale flair.”

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Simone Rocha x H&M is nu te koop: lees hier ons interview met de ontwerpster

Lieselot Luykx De artikels van >

Tags: A Heritage Reborn, Elise Caluwaerts, Jan Mast, SCAPA, Tom Eerebout.