Ethisch juwelen shoppen: zo doe je het
© Imaxtree

Ethisch juwelen shoppen: zo doe je het

Leestijd: 1 min

Onze bananen zijn fairtrade, onze kip is bio en onze vis draagt het MSC-label. Wat we kopen, is bij voorkeur traceerbaar, duurzaam en transparant. Maar het briljantje in je ring of het goud van je elegante armband is dat helaas vaak niet. Enkele tips om ethische juwelen te shoppen.

/
  1. Vraag aan je juwelier waar de edelstenen ontgonnen zijn. Een verantwoordelijke juwelier zal zoveel mogelijk weten over elke stap tussen mijn en markt. Als hij dat niet doet, overweeg naar een andere te gaan. Een diamant koop je tenslotte niet elke dag.
  2. Vraag details en laat je niet met een kluitje in het riet sturen door vage verkopers. Logo’s en certificaten zijn makkelijk na te maken en niet altijd een garantie. Weersta het simpele antwoord.
  3. Koop geen diamanten uit landen als Zimbabwe en Angola, waar de schending van de mensenrechten al vele malen uitgebreid door mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch werd aangetoond. Koop bijvoorbeeld diamanten uit Canada: iets duurder, maar helemaal transparant en correct ontgonnen. Ook landen als Namibië en Botswana zijn een goede keuze. Sierra Leone was op de goede weg, maar werd helaas door de ebola-epidemie vertraagd. Wil je de Afrikaanse correcte diamantindustrie steunen? Doneer dan eens aan Diamond Development Initiative International, een groep die kleinschalige diamantproducenten wereldwijd steunt. Een blingbling goed doel waar iedereen mooier van wordt!
  4. Shop bij kleinere juweliers die zich geëngageerd hebben tot ethisch inkopen. Zij kunnen zich dankzij hun kleinschaligheid en onafhankelijkheid 100% transparantie veroorloven.
  5. Recycleer! De juwelenindustrie heeft altijd al edele metalen en edelstenen gerecycleerd. Geen enkele industrie heeft zo’n hoge recycleeractiviteit als die van de juwelen. ‘Scrapping’ (letterlijk: ‘slopen’) van juwelen heeft altijd al bestaan, alleen noemen we het nu recycleren. In 200 gsm’s zit bijvoorbeeld genoeg goud voor 1 trouwring. Uit 1 ton gsm’s is 140 kg koper, 3,14 kg zilver, 300 g goud en 3 g platina te halen.
  6. Ga op zoek naar vintage of antieke ringen. Een goede juwelier kan een oude steen prachtig opnieuw verwerken tot een modern juweel.
  7. Overweeg alternatieven voor echte edelstenen. Synthetische diamanten hebben dezelfde schittering, maar er kleeft zeker geen bloed aan.

Lees ook: Deze juwelenlabels van eigen bodem zetten in op duurzaamheid.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.