Emma Gelaude blikt terug: dit waren de highlights van december
© Emma Gelaude

Emma Gelaude blikt terug: dit waren de highlights van december

Leestijd: 3 min

In Emma’s Highlights laat modeondernemer en fashionista Emma Gelaude elke maand het licht schijnen op nieuwe en fascinerende topics. Een trend of ervaring die zij absoluut met je wil delen. Een persoonlijkheid die ook jij moet kennen of een product dat terecht een podiumplaats verdient. Dit was de maand december in de ogen van Miss Gelaude.

/

#1. Fashion Trend: Milieuvriendelijke alternatieven 

Meer en meer mensen leven bewust. Een bewustzijn dat zich vertaalt op allerlei vlakken. Van biologisch eten en het consumeren van minder vlees over het opteren voor milieuvriendelijke(re) transportmiddelen tot het aankopen van duurzame mode. Een hoofdthema op de fashion kalender de komende jaren is ongetwijfeld diervriendelijke materialen. Denk aan organisch katoen, synthetisch zijde, diervrij leer en faux fur die perfecte alternatieven vormen. Front runners zoals Vivienne Westwood, Stella McCartney en Filippa K zijn hier al even mee bezig, maar evengoed klassieke merken zoals Gucci maken een ommezwaai richting diervriendelijk bont enzovoort.

Colin Dodgson, Vogue, March 2017

Een trend die we enkel kunnen aanmoedigen. Meer nog, als consument hebben wij de macht om deze trend te bekrachtigen door bewust te zijn wat we kopen. Check in het etiket uit welk materiaal een item bestaat en waar het is gemaakt. Roep je favoriete brand op om te zoek te gaan naar een milieuvriendelijk alternatief. Informeer je over fair trade, creëer duidelijkheid voor jezelf waar je staat in dit debat en weet wat anno 2019 not done is.
/

#2. Fashion Item: Beige Trench

Een klassieker. Met reden. Het was de favoriete jas van Audrey Hepburn en menig persoon die immer tijdloos gekleed wil zijn. Het bekendste exemplaar is ongetwijfeld de iconische Britse Burberry trench met ruitpatroon in de voering. Een beige trench is allround inzetbaar en past op zowel rokken, broeken, jurken als dat het heel formeel kan gedragen worden of net ultra comfortabel op bijvoorbeeld een trainingsbroek. Ook naar seizoenen toe, zit je altijd goed met een beige trench of het nu putje winter is of net lente. Afwerken met een opvallend accessoire of ditto make-up is soms een boost om de look minder vaal te maken, dat is dan ook de enige valkuil met dit item.
/

#3. Beauty Product: Maria Nila haarproducten

Maria Nila

Jàren ben ik verkocht geweest aan de Aveda producten tot ik zwanger werd en de structuur van mijn haar veranderde. Het vinden van een nieuwe favoriete shampoo is niet evident en het resultaat van (lang) testen, (koppig) evalueren en (regelmatig opnieuw) proberen. Vaak zijn producten voor mij ofwel niet voedend genoeg ofwel meteen te rijk waardoor mijn haar vettig wordt. Sinds enkele maanden gebruik ik nu het Zweedse hair care merk Maria Nila en ik ben fan. Dat het 100% vegan is, niet getest op dieren en vrij van parabenen, sulfaten en schadelijke stoffen, geeft me een goed gevoel. Liefde voor mijn haar, maar ook voor de natuur.
/

#4. Place: De natuur

denatuur

Emma Gelaude

2018 was een stressvol jaar. Niet enkel voor mij. De cijfers van mensen die kampen met een burn-out zijn opvallend. Meer balans vinden tussen werk en privé is een maatschappelijk streven geworden en manieren vinden om te ontstressen een ware trend. Wandelen in de natuur kan je van acute stress afhelpen en is de ideale manier om je hoofd leeg te maken. Je hartslag daalt, je zintuigen worden geprikkeld en je gedachten dwalen af, waardoor stresslevels verminderen.
/

#5. Woman: Rosa Parks

Rosa Parks

1 December 1955, Rosa Parks weigert haar plek af te staan in de bus  aan een blanke man en wordt hierdoor één van de pioniers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
/

#6. Instagram: Kamala Harris

kamalaharris_emma_gelaude

Kamala Harris is een Amerikaans politica en een voorvechter van gelijkheid en vrouwenrechten.
“Fighting for justice and giving voice to the voiceless”
…is wat haar drijft. Haar Instagram brengt een realistische maar hoopvolle inkijk in de actuele topics gaande in deze wereld.
/

#7. Quote: Self care is how you take your power back

Emma Gelaude

Ik heb dat nooit echt begrepen tot ik te lang over mijn grenzen ben gegaan en mijn kracht kwijt was. Jezelf verzorgen is een basisvoorwaarde om al de rest draaiende te houden. In een vliegtuig zet je ook eerst zelf een zuurstofmasker op vooraleer je je kind helpt, want als jij neervalt, is het sowieso gedaan. Logisch toch? Laten we in 2019 ‘self care’ als prioriteit zetten en concreet inplannen in onze agenda. Je lijf en hoofd zullen je dankbaar zijn.
/

#8. Boek: Borderline Times

Borderline Times is een boek van psychiater Dirk De Wachter uitgebracht in 2013 en ondertussen al aan zijn 33ste druk toe. Een must read dus. Het beschrijft hoe en waarom de westerse maatschappij meer en meer verschuift richting ziekte en ongenoegen. In de psychiatrie is Borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. We leven in Bordelinetijden. Een heel relevante schets van de realiteit om de wereld en in eerste plaats jezelf beter te begrijpen.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.