Duurzaam breigoed, niet alleen voor de geitenwollen sok
©

Duurzaam breigoed, niet alleen voor de geitenwollen sok

Leestijd: 1 min

Wij willen het ook liefst blijven ontkennen, maar de dagen worden korter en de ochtenden frisser: het is herfst. Tijd om de sjaals weer uit te kast te trekken dus. Mocht je op zoek zijn naar een nieuw exemplaar, hebben we alvast enkele duurzame merken op een rijtje gezet.

Coisa

Duurzaam breigoed: CoisaCoisa, Portugees voor ‘hetgeen niet te omschrijven valt’, is het merk van de Nederlandse Kim van der Wel. Sinds 2002 werkt ze voor de productie van haar breigoed samen met kleine ondernemers in Portugal, Nederland en België. Het resultaat: sjaals, plaids en omslagdoeken in luxueuze en duurzame materialen als kasjmier, merinowol en organisch katoen. De stevige garens zijn van Italiaanse makelij en houden je sjaal jarenlang mooi.

LN Knits

Duurzaam breigoed: LN KnitsDe Belgische Ellen Kegels zocht naar het beste materiaal voor haar LN Knits en vond dat hoog in de bergen van de Andes. Daar grazen namelijk de babyalpaca’s wiens wol gebruikt wordt in de beanies, sjaals en cardigans. De 300 Peruviaanse vrouwen die met veel zorg de stuks breien zijn door hun werk zeker van een eerlijk loon.

Bufandy

Duurzaam breigoed: BufandyDe sjaals van Bufandy zijn niet gebreid, wel geweven uit alpacawol. Het materiaal is licht, voelt zijdezacht aan en is minstens even warm als een gebreide wollen sjaal. Vanuit kleine weverijen, veelal geïnstalleerd in huiskamers, gaan de Ecuadoriaanse ambachtslieden aan de slag. Door rechtstreeks met hen samen te werken en te zorgen voor een eerlijke loon draagt Bufandy bij aan de sociale en economische vooruitgang van haar partners en hun families. Naast sjaals vind je ook plaids en hoeden. Hier vind je een lijst van online verkooppunten.

Luiz Lenco

Duurzaam breigoed: Luiz LencoEen mooi, zacht cadeau voor de man(nen) in je leven: de sjaals van Luiz Lenco zijn gemaakt van diervriendelijk vergaarde merinowol en worden gemaakt in hun Portugese atelier. Fair trade, kriebelvrij en uiterst stijlvol.

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Bufandy, Coisa, Duurzaamheid, Fair trade, LN Knits, Luiz Lenco.