Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest
© Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest

Leestijd: 2 min

Voor lente-zomer 2022 beeldt Dries Van Noten zich een uitzinnig, bijna hallucinerende wild en groots feest in. Hij liet zich inspireren door 's werelds grootste festivals, en dat merk je terug in de uitbundige collectie. Nu de coronaregels eindelijk versoepelen, kunnen we niet wachten op zijn vrolijk, en meer heilzaam toekomstbeeld. 

/

Na zijn open brief in mei vorig jaar over de onrealistische modekalender en te vroege afprijzingen, presenteerde de Belgische ontwerper Dries Van Noten zijn lente-zomercollectie 2022 zoals verwacht digitaal met een video (geregisseerd door Albert Moya). Net als bij de vorige seizoenen maakte dat bij hem echter weinig verschil, hij overtuigde ook zonder fysieke modeshow. Hij vrolijkte de derde dag van Paris Fashion Week op zoals alleen hij dat kan: met een radicaal feestelijke en optimistische energie. Hij danst de toekomst letterlijk stralend en gelukkig tegemoet.

Dries Van Noten drukt zijn verlangens uit zonder filter

Dit seizoen, je merkt het eigenlijk bijna bij alle namen, hebben de ontwerpers ongelooflijk veel zin om terug te gaan feesten. Ze gebruikten hun lente-zomercollecties 2022 dan ook als katalysator voor festivals, concerten, nachtclubs en opeengepakte mensenmassa’s. Terwijl buiten de catwalk het sociale leven langzaam maar zeker weer bijna normaal wordt, keert ook de mode terug naar haar voorliefde voor feestvieren.

Met de video van zijn nieuwe collectie wilde Van Noten het gevoel opwekken dat je tegelijkertijd op Burning Man festival in de woestijn van Nevada, op Tomorrowland en op het reusachtige Holi festival in India bent. Een trippy ervaring die vooral het gevoeg van vreugde en samenhorigheid moet weerspiegelen.

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 1

Imaxtree

/

Een nieuw begin

Met zijn kleurexplosies, looks met franjes en uitgelopen prints, schotelt de ontwerper ons een extreme, haast bedwelmende zintuiglijke ervaring voor. Een knipoog naar Holi, het Indiase feest waarbij mensen op straat gekleurd poeder (gulal) en water naar elkaar gooien om de start van de lente te vieren. Het moge duidelijk zijn dat onze landgenoot klaar is voor een nieuw begin, lees: het einde van de coronapandemie. We zien in de collectie ook een veelvoud aan texturen terug, om het uitbundige spel van kleuren te benadrukken.

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 2

Imaxtree

Op het bovenstaande pak keert de ontwerper het beroemde optische effect van de schilder Monet om. Op het eerste gezicht zie je een eenvoudige roze en zwarte print. Maar bij nader inzien, is het eigenlijk de dicht opeengepakte menigte op een muziekfestival, gefotografeerd vanuit de lucht.

Hetzelfde geldt voor een spectaculaire vleermuisjurk, waarvan de tie-and-dye print een wazige foto blijkt te zijn van een feestende menigte tijdens een concert.

Interessanter is dat niet alleen de “eenvoudige feestlooks”, maar het hele lichaam deze uitgaansgeest aanneemt. De looks zijn compleet omdat de make-up en de opmerkelijke kapsels één zijn met de kleding. Waar veel ontwerpers hun aandacht richten op bepaalde delen van het lichaam (borsten, sleutelbeenderen, heupen, schouders…) omarmt Van Noten, tegen de stroom in, het volledige silhouet.

Feestelijk, kleurrijk, over de top, maar vooral ook erg vrolijk is wat de collectie uitstraalt. Fijne kledingstukken die wij – en jij vast ook – nu écht willen dragen. Zéker nu de nachtclubs terug openen morgen. Amen Dries.

Bekijk een aantal van onze favoriete looks hieronder:

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 3

Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 4

Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 5

Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 6

Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 7

Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 8

Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 9

Imaxtree

Dries Van Noten SS22: een groots, uitbundig feest - 10

Imaxtree

Lees ook: Dior SS22: een kleurrijke collectie met knipogen naar de sixties & Waarom bergschoenen, gore-tex en fleece zo populair zijn in de modewereld.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.