5 hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week SS22
© Stine Goya

5 hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week SS22

Leestijd: 2 min

In de Deense hoofdstad ging de SS22 modeweek opnieuw fysiek door. Wij volgden de shows mee en selecteren voor jullie 5 hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week. 

/

Copenhagen Fashion Week is terug van weggeweest na drie seizoenen van bijna uitsluitend digitale shows. Veel gevestigde en opkomende namen presenteerden er de voorbije week hun nieuwe collecties. Wat de Scandinavische modeweek onderscheidt van de anderen, is de focus op duurzaamheid en de inspanningen van de organisatie om substantiële veranderingen aan te brengen in de organisatie van het evenement. De merken die er showen ondernemen allemaal concrete stappen om mode duurzamer te maken.

Ontdek hieronder enkele hoogtepunten.

Saks Potts

Het Deense merk Saks Potts, in 2014 opgericht door Cathrine Saks and Barbara Potts, presenteerde een collectie die de tand des trends moet doorstaan. Met een focus op stukken die je een leven lang kan dragen, zonder dat ze ooit uit de mode gaan. Ze houden daarom ook geen rekening met modeseizoenen, maar maken stuks die je hele hele jaar door kan combineren met elkaar. Over de landsgrenzen heen kent het merk door die aanpak een trouwe aanhang van fans, waaronder bekende namen zoals Rihanna, Beyoncé, Lady Gaga en Gigi Hadid. Onze favoriete looks zijn het (faux) lederen mantelpakje in fel oranje, de beige cargo rok in combinatie met een blauw mannenhemd en de getailleerde trenchcoat met rode naden. Eén puntje van kritiek: de modellen op de catwalk waren – in tegenstelling tot de meeste ander merken – weinig divers. Dat kan en moet beter.

/

Baum und Pferdgarten

Baum und Pferdgarten liet zich inspireren door de Finse modernistische architect en ontwerper, Alvar Aalto. In het bijzonder Aalto’s betoverende buitenzwembaden, die het delicate evenwicht belichamen tussen sterke grafische lijnen en zachte organische vormen waar hij zo beroemd om is. Het populaire Deense merk dat in 1999 werd opgericht, zocht voor deze lente/zomer collectie diezelfde balans op. Met een mix van athleisure en verwijzingen naar badmode in combinatie met uitgesproken high-end mode als resultaat. 52% van deze collectie is gemaakt van duurzame materialen. De feloranje jurken, de gingham ruit in lila en de accenten in metallic sprongen er voor ons uit.

/

Holzweiler

Het Noorse merk Holzweiler staat bekend om hun aandacht voor details en kwaliteitsstoffen en dat deed het deze modeweek opnieuw alle eer aan. Ze presenteerden een speelse collectie, met veel crochet, lichte zomerse knitwear, technische stoffen en transparante details. Volgens het persbericht viert deze lijn het concept van slow living, comfortabele maar coole kleren en af en toe een showstopper voor een avondje uit. Het label krijgt extra bonuspunten van ons voor het casten van verschillende plus-size modellen die tonen dat je ook zonder maatje 0 kan stralen in de mooiste mode.

/

Samsøe Samsøe

Deens merk Samsøe Samsøe, dat in ons land winkels heeft in Brussel en Antwerpen, presenteerde tijdens deze Copenhagen Fashion Week opnieuw een collectie vol modieuze stuks die je letterlijk allemaal in je kast wil hebben. Met zoals gewoonlijk een focus op knitwear, een vleugje leder her en der, de perfecte balans tussen oversized en aansluitend en veel knalkleuren. Hoewel het label bekendheid verwierf door het uitblinken in de kenmerkende minimalistische Scandinavische stijl, experimenteert het steeds vaker met prints. Nooit overdadig, en altijd perfect in proportie. Knap.

/

Stine Goya

Last but not least is er nog het Deense merk Stine Goya dat tijdens deze Copenhagen Fashion Week een collectie presenteerde waarvoor ze zich lieten inspireren op het Charleston House. Een landhuis nabij Lewes in East Sussex, dat vanaf 1916 werd bewoond door de kunstenaars Vanessa Bell en Duncan Grant en hun onconventionele huishouding. We zagen veel kleuren en prints (veelal handgeschilderd) op de catwalk, jurken met parels die doen dromen van de feestjes die we zo missen en nieuwe silhouetten die creativiteit vieren.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: 200 jaar Louis Vuitton: dit wist je nog niet over de oprichter, 10 designertassen die de tand des tijds moeiteloos doorstaan en Interview met Isabel Marant: “Mode moet plezier uitstralen, je zin geven om boven jezelf uit te stralen”.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Baum und pferdgarten, Copenhagen fashion week, Holzweiler, Saks Potts, Samsøe & Samsøe, Stine Goya.