Of je nu op je rug, op je buik of in een foetushouding slaapt, de positie waarin je elke nacht in bed ligt, heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap en zelfs op je lichamelijke gezondheid.
Maar hoewel iedereen zijn eigen voorkeuren heeft op vlak van slaapposities, zijn deskundigen het erover eens dat één ervan bijzonder nefast is: de buikhouding.
Waarom deze slaaphouding zo slecht is
“Door op je buik te slapen, ligt je hoofd haaks gepositioneerd op de natuurlijke rondingen van je wervelkolom wat je wervels samendrukt”, zegt James Leinhardt, oprichter van een kussen- en matrassenmerk in een TikTok-video, waarover HuffPost UK als eerste schreef.
Hoewel dit voor veel mensen een zeer comfortabele slaappositie is, hebben je ruggengraat, je rug en nek eronder te lijden. Dat komt omdat “het grootste deel van je gewicht zich in het midden van je lichaam bevindt, waardoor het moeilijk is om een neutrale wervelkolompositie aan te houden tijdens de slaap”, aldus de Mayo Clinic, een Amerikaans universiteits- en onderzoeksziekenhuis, aan Engelstalige media.
“Als je op je buik slaapt, zakt je bovenlichaam door zijn gewicht ook dieper in de matras. Daardoor kan je rug krommen, waardoor je wervelkolom uit zijn neutrale richting wordt getrokken. Als je wervelkolom niet in balans is, voel je stress en spanning, wat kan leiden tot pijn als je wakker wordt”, voegt de Sleep Foundation eraan toe.
Lees ook: Slaapexpert Floris Wouterson geeft 5 tips om beter te slapen
Tips om op je buik te slapen (als je echt niet anders kan)
De beste slaaphouding is diegene die je van nature aanneemt. Maar wat als je op je buik slaapt? Probeer om eens te slapen zonder kussen, of met een heel dun kussen. Deze techniek zal je nek ontlasten en je wervelkolom zo goed mogelijk in lijn houden. Of leg een kussen “uitsluitend tussen het punt van je oor en de punt van je schouder, zodat die ruimte opgevuld is”, zegt Leinhardt.
Een andere optie als je niet anders kan dan op je buik slapen: “Leg een kussen onder je bekken. Dit helpt om je rug in een meer neutrale positie te houden en de druk van je ruggengraat te halen”, aldus Healthline. Vergeet niet om ’s ochtends voorzichtig te stretchen, zodat je lichaam zijn natuurlijke rondingen terugvindt en je diepe spieren, die je houding en ruggengraat ondersteunen, versterkt worden.
En waarom probeer je niet geleidelijk de manier waarop je in slaap valt te veranderen? Om dit te doen “kan het handig zijn een kussen te gebruiken om je lichaam te trainen om in de nieuwe houding te blijven liggen. Het plaatsen van stevige kussens, extra dekens of een lang kussen aan elke kant van je lichaam kan helpen voorkomen dat je terug op je buik rolt”, raadt de Sleep Foundation tenslotte aan.
Lees ook: Dit wist je nog niet over slapen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk.