Haute couture FW22/23: Christian Dior en de kunst van vernieuwing
© Laure Sciacovelli

Haute couture FW22/23: Christian Dior en de kunst van vernieuwing

Leestijd: 1 min

Op maandag 4 juli 2022 presenteerde Christian Dior zijn Haute Couture-collectie voor herfst-winter 2022-2023. In 68 silhouetten weerspiegelde de collectie 'De Levensboom', hét perfect symbool voor de voortdurende vernieuwing van het Huis.

De naam Dior wordt vaak geassocieerd met de jaren veertig, de sleutelperiode waarin Christian Dior de ‘New Look’ voorstelde. Een iconisch silhouet dat een frisse wind liet waaien op de manier waarop toen over mode werd gedacht. Het vermogen om te vernieuwen werd eigen aan het huis, dat bleek ook uit de collecties van ontwerpers als Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano en Raf Simons, die elk op hun eigen manier hun tijdperk lieten weerklinken.

Maria Grazia Chiuri, de huidige artistiek directeur van de damescollecties van het huis, is geen uitzondering op deze gouden regel. Sinds haar komst in 2015 heeft ze een nieuwe visie op vrouwelijkheid ontwikkeld en voegt ze een gevoel van functionaliteit en moderniteit toe aan de couture-uitstraling van het Huis.

Lees ook: 7 nieuwe films en series om in juli te kijken op Streamz en Streamz+

/

De levensboom

De collectie kreeg ‘De Levensboom’ als thema. Als een van de oudste symbolen ter wereld verwijst hij vaak naar een idee van evenwicht, overdracht en onsterfelijkheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Maria Grazia Chiuri, die in haar collecties vaak graag verwijst naar de natuur en het mystieke – vaak met een knipoog naar Christian Dior – ervoor koos haar Haute Couture-collectie rond dit symbool te centreren.

Tijdens de laatste begroeting stapte de Italiaanse modeontwerpster naar voren met haar cult t-shirt “We should all be feminist”, een knipoog naar de achteruitgang van vrouwenrechten in onze huidige samenlevingen?

 

Make-up

De make-up op de show werd licht en naturel gehouden door Peter Philips, creative en image director voor Dior Make-up. “Ik creëerde een look waarbij een licht en pure huid domineerde”, klinkt het bij Philips. “Voor mij ware nude tinten die in de huid smolten het belangrijkst. Zo behoudt de huid die natuurlijke gloed.”

De huid werd verzorgd met de Dior Prestige Mirco-Huile De Rose en vervolgens egaal gemaakt met de Dior Forever Skin Veil waarna de Dior Forever Foundation aangebracht werd. Tip van Philips: gebruik in plaats van blush een likje Dior Addict lipstick om zo wat glans en kleur aan de huid te geven.

Dior

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Dior, Haute couture, Parijs.