Dior cruisecollectie 2023: een eerbetoon aan flamencodanseres Carmen Amaya
© Angela Suarez voor Dior

Dior cruisecollectie 2023: een eerbetoon aan flamencodanseres Carmen Amaya

Leestijd: 1 min

Maria Grazia Chiuri presenteerde gisterenavond haar nieuwe cruisecollectie voor Dior op het halvemaanvormige Plaza de España plein in Sevilla. De invloed van de locatie zagen we terug in de verschillende Spaanse elementen die ze verwerkte in de collectie, die tevens een eerbetoon was aan flamencodanseres Carmen Amaya. 

/

“Het icoon van deze collectie is La Capitana, de bijnaam van Carmen Amaya”, aldus het Franse modehuis. “Met de vrijheid die zij in haar dans stak, zonder zich ook maar enigszins aan de regels te houden, vertegenwoordigde ze de essentie van de flamenco. Ze was de eerste danseres die mannenkleding droeg en die in haar kunst kracht en kwetsbaarheid combineerde. Anno 2022 belichaamt ze nog steeds vrouwelijkheid in al haar verschillende facetten.”

Dior cruisecollectie 2023

Maria Grazia Chiuri haalde haar inspiratie ook uit de iconische haute-couturejurk ‘Bal à Séville’, die Christian Dior ontwierp in 1956, en uit de Plaza de España, het plein dat werd opgetrokken voor de de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929.

Kortom, de hele collectie was een ode aan de Spaanse traditie, met heel wat duidelijke referenties zoals getailleerde bolero’s, kanten waaiers, borduurwerk, klassieke sombrero’s en delicaat kant. Zoals gewoonlijk presenteerde Chiuri wederom looks gemaakt door en voor vrouwen, haar sterktepunt als een van de weinige vrouwen aan het roer van een groot modehuis.

Dior cruisecollectie 2023

Lees ook: Dior luidt de zomer in met Dioriviera-capsulecollectie.

Tenslotte werkte de creatief directeur van Dior samen met lokale ambachtslieden uit Spanje om zo een ode te brengen aan het land dat ze zelf omschrijft als de bakermat van de westerse beschaving.

Bekijk onze favoriete looks van de Dior cruisecollectie 2023 hieronder.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Cruisecollectie, Dior.