De hoogtepunten van de SS22 mannenmodeweek
© Sofie Middernacht and Maarten Alexander

De hoogtepunten van de SS22 mannenmodeweek

Leestijd: 2 min

Het is van september geleden dat er nog een mannenmodeweek plaatsvond met publiek. Wij volgden de shows voor de lente en zomer van 2022 mee en sommen de hoogtepunten op. 

1. Louis Vuitton

Telewerken is niet langer verplicht en we kunnen terug op café. Na enkele seizoenen vol sobere en comfortabele mode, mag het nu eindelijk terug uitbundiger. En de collectie van Louis Vuitton was daar een mooi voorbeeld van. Creatief directeur Virgil Abloh presenteerde de SS21-lijn aan de hand van een film Amen Break, door regisseur Mahfuz Sultan. We zagen kleurrijke kostuums en trainingspakken, de allermooiste degradé kleurencombinaties, verschillende rokken, prints van Louis Vuitton-stripalbumcovers, de Nike Air Force 1 sneaker in een Vuitton-jasje en het schaakbordmotief dat opdook in meerdere kledingtitems. Mode die je in de eerste plaats vrolijk maakt. Die niet al te serieus is, en tegelijkertijd relevant aanvoelt.

/

2. Dries Van Noten

Dichterbij huis stelde Dries Van Noten met A Collage of Antwerp een collectie voor die weergeeft hoe het voor hem aanvoelde om de voorbije periode vast te zitten in Antwerpen. Net als wij kon hij immers het land niet uit, en die restricties inspireerden onze landgenoot bij het maken van deze lijn. Zo bedrukte hij stuks met toeristische highlights van Antwerpen en poseren de modellen op bekende trekpleisters in ’t Stad. Legerprint duikt zoals wel vaker bij Van Noten veelvuldig op in de collectie, net als grafische patronen op soepel vallende hemden en broeken. Qua kleuren hield hij het stukken soberder dan zijn collega bij Louis Vuitton. Geen fluotinten, maar pastelkleuren en hier en daar felle accenten in de vorm van patronen en accessoires zoals zonnebrillen en tassen.

/

3. Hermès

Het Franse Hermès koos in tegenstelling tot de voorgaande twee merken wél voor een fysieke show in Parijs, zij het met slechts een honderdtal aanwezigen. Op de binnenkoer van het Mobilier National presenteerde Véronique Nichanian een beperkte collectie (slechts 41 looks) die, zoals we gewoon zijn van het Huis, uitblonken in stijlvolle draagbaarheid. Geen rokken, drukke prints en andere gekkigheden. Wel klassiekers die door de ingenieuze details bijblijven. Nichanian koos voor een kleurenpalet van warme zandtinten, met kleuraccenten in geel, groen en blauw. Enkele anoraks, bomberjacks en een skateboardtas gaven het geheel een hedendaagse touch. Mode die mannen willen dragen en waar hun partner hen graag in zien, meer hoeft dat niet altijd te zijn.

/

4. Dior

The bigger the better was het onofficiële credo bij Dior. Kom Jones nodigde vijfhonderd gasten uit voor zijn show in een vergulde koepel van Les Invalides. Iedereen zat dicht op elkaar en hoewel mondmaskers en alcoholgel gratis werden uitgedeeld aan de ingang, leek corona even iets uit een ver verleden. Jones werkte samen met Travis Scott wat zich vertaalde in een collectie die het te midden hield tussen klassiek en streetwear. Kostuums met sneakers onder, broeken en jassen in slangenleder en complete fluogroene looks. Niets nieuws, maar wel precies wat de jonge generatie komende zomer zal (willen) dragen. Bruine en roze tinten domineerden verder het kleurenpalet, geheel in lijn met het psychedelische decor dat een trippy versie van de woestijn van Texas uitbeeldde. De geboorteplaats van Scott.

Lees ook: 7 x expo’s die je absoluut moet zien.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dior, Dries Van Noten, Hermès, Louis vuitton, Mannenmode, Ss22.