Chanel SS22: dansende modellen en een ode aan fotografie
© Chanel

Chanel SS22: dansende modellen en een ode aan fotografie

Leestijd: 1 min

Chanel presenteerde haar lente-zomercollectie 2022 voor een beperkt publiek in een tijdelijke locatie in Les Invalides - het vertrouwde Grand Palais is gesloten wegens renovatiewerken. Het werd één van de meest feestelijke momenten van de voorbije modeweken, met modellen die dansend op de catwalk liepen net als in de jaren 90. 

/

Naar goede gewoonte opende het Franse modehuis Chanel de laatste dag van Paris Fashion Week. Dit seizoen geen groots spektakel met duizenden genodigden, maar een eerder intieme bijeenkomst die deed denken aan de shows in de jaren negentig. Met fotografen naast de catwalk en een coverversie van George Michaels Freedom als soundtrack. De modellen paradeerden lachend, dansend en knipogend rond.

Chanel SS22, een ode aan fotografie

De jaren negentig waren een bijzonder waardevol decennium voor Chanel. Een toen nog jonge Karl Lagerfeld tekende een aantal van zijn meest iconische collecties, waaronder de hiphopcollectie in 1991 en de Surf City collectie in datzelfde jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Virginie Viard, de huidige creatief directeur van het modehuis, zich liet inspireren door dit tijdperk.

Een verlangen naar vrolijke mode leek centraal te staan in de lente/zomer 2022 collectie van Chanel. Viard koos net als vroeger voor een verhoogde catwalk met daarrond de fotografen, “want mode gaat over kleren, modellen en fotografen. Karl Lagerfeld fotografeerde vroeger zelf de campagnes van Chanel. Ik werk samen met fotografen. Ik hou van de manier waarop ze naar de collecties kijken. Het ondersteunt en inspireert me”, schrijft Virginie Viard in het persbericht.

Lees ook: Met het Culture Fund ondersteunt Chanel de culturele sector.

“Ik vind fotografie magisch en tevens sexy, het roept zoveel herinneringen op. En ik hield van het geluid van de flitslichten die afgingen tijdens de shows in de jaren negentig, toen de modellen over een verhoogde catwalk paradeerden. Ik wilde die emotie herbeleven.” Viard werkte daarop samen met het Nederlandse fotografenduo Inez & Vinoodh om de collectie vast te leggen.

/

Swimwear van Chanel

Badmode beleefde hoogdagen in de jaren tachtig en negentig. Zowel op de de catwalk als in magazines. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een rode draad is in deze Chanel-collectie. Al van het eerste silhouet stuurde Viard een wit badpak met zwarte naden de catwalk op. Daarna volgde een zwart tweedelig stuk met witte naden, een beha met de dubbele C erop, en een slipje met hoge taille. Het staat nu al vast dat we volgende zomer massaal badpakken van Chanel zullen spotten op het strand.

Lees ook: Chanel vier honderdste verjaar van N°5 met limited edition skincarelijn.

Uiteraard maakte ook het iconische mantelpakje in tweed haar opwachting op de catwalk. In frisse pastelkleuren, die doen denken aan de stijl van Cher Horowitz uit Clueless. Een mooi voorbeeld van hoe modehuizen lang niet elk seizoen met iets nieuws moeten komen om een succesvolle collectie op de catwalk te presenteren.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.