Chanel Métiers d’art show 2021-22: een ode aan ambacht en creativiteit
© Chanel

Chanel Métiers d’art show 2021-22: een ode aan ambacht en creativiteit

Leestijd: 2 min

Gisterennamiddag vond de jaarlijkse Métiers d'art show 2021-22 van modehuis Chanel plaats in Parijs. Niet op een exotische locatie, maar met een défile in het nieuwe Le19M-gebouw, ontworpen door Chanel en gewijd aan ambacht en creativiteit. Wij bekeken de show - helaas - online mee en lijsten de hoogtepunten op. 

/

De Métiers d’Art-collectie wordt één keer per jaar uitgebracht als ode aan de ambacht en het uitzonderlijke vakmanschap van de verschillende ateliers waarmee Chanel samenwerkt. Het Franse modehuis toont de handgemaakte lijn traditioneel aan het einde van het jaar, na de prêt-a-porter, Haute Couture én cruise shows.

Lees ook: Chanel breidt webshop uit met brillen op sterkte.

Waar de eerste Métiers d’Art-show in 2002 plaatsvond in het haute couture atelier van Chanel in Parijs, reisde het spektakel daarna de wereld rond. Van Tokio en Shanghai tot Bombay en Moskou, hoe exotischer en spectaculairder, hoe beter was het motto van wijlen Karl Lagerfeld. Na zijn overlijden trok de nieuwe creatief directeur van het huis, Virginie Viard, terug naar Parijs twee jaar geleden, om ook vorig jaar en nu voor een locatie in Frankrijk te kiezen. Al hebben de Covid-19-restricties daar wellicht ook mee te maken.

Le19M, het Chanel-gebouw dat de Métiers d’art viert

De Chanel Métiers d’art show 2021-22 vond dinsdagnamiddag 7 december plaats in Le19M, een immense ruimte die Chanel bedacht en liet ontwerpen door architect Rudy Ricciotti. Het is in het Le19M – 19 voor het 19e arrondissement van Parijs en een van Gabrielle Chanels favoriete nummers – dat de borduursters Lesage en Atelier Montex, de goudsmid Goossens, de hoedenmaker Maison Michel, het veren- en borduuratelier Lemarié, de plooier Lognon, en de schoenmaker Massaro nu samen zitten.

Chanel Métiers d'art show 2021/22

Chanel

“Het is een grote, zeer open ruimte, met een gevel versierd met draden van wit beton, een tuin, mooie wandelpaden, en een grote galerij waar ook tentoonstellingen zullen plaatsvinden”, legt Virginie Viard uit. “Ik vroeg Dimitri Chamblas om de film te choreograferen die voor de voorstelling van de Chanel Métiers d’art show 2021-22 te zien was. De uitnodigingsbox bevat een aantal teksten van de rappers Claude MC Solaar en Abd Al Malik, en schrijvers zoals Sarah Chiche, Anne Berest en Nina Bouraoui, die vertellen over hun visie op de Maisons d’art die in Le19M verblijven. Er is ook een reeks postkaarten uit de animatiefilms van REMEMBERS. Ik wilde dat elk model, getekend door een andere illustrator, de Maisons d’art vertegenwoordigde en evolueerde in een klein verhaal geïnspireerd door een Chanel-icoon.”

Lees ook: 15 weetjes over het iconische Chanel N°5 parfum

Tijdens, voor en na de show traden de Koreaans-Amerikaanse Soo Joo Park en de experimentele muzikant Oneohtrix Point Never op. Ontdek hieronder wat je wil onthouden van de collectie zelf.

/

De Chanel Métiers d’art collectie 2021-22

“Geraffineerd en meer grootstedelijk”, zo beschrijft Viard de collectie zelf. Zo zagen we de kenmerkende tweed jasjes op de catwalk, maar dan met sweatshirt mouwen. Of borduurwerk van parels in graffiti-achtige stijl. Verder vielen onder meer de paarse en koningsblauwe bermuda shorts op, net als de casual jassen die de modellen veelal open droegen.

De architectuur van het Le19M vormde een belangrijke bron van inspiratie voor Viard. Zo zagen we de structuur van het gebouw terug in het borduurwerk, zoals die van Montex, of in driedimensionale breisels. Zwart en wit zijn altijd veelvuldig aanwezig in de collecties van Chanel, en voor deze collectie werden ze aangevuld met silhouetten in een breed kleurenpalet gaande van zacht roze tot knalviolet en het eerder genoemde koningsblauw.

Chanel Métiers d'art show 2021-22

Chanel

Wat de accessoires betreft, springen de tweekleurige beige-zwarte Mary-Janes versierd met grote parels aan de bovenkant, en lange handschoenen in leer, eruit voor ons. En natuurlijk ook de vele juwelen.

Bekijk hieronder alle looks:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.