Chanel cruisecollectie 2022/23: een knipoog naar de pracht en praal van Monte Carlo
© Chanel

Chanel cruisecollectie 2022/23: een knipoog naar de pracht en praal van Monte Carlo

Leestijd: 2 min

Voor de nieuwe Chanel cruisecollectie 2022/23 trok creatief directeur Virginie Viard gisterenavond naar kuststad Monte Carlo. Het weelderige van de locatie vormde het uitgangspunt van de collectie, met verschillende verwijzingen naar de architectuur en cultuur van Monaco. 

/

Laten we beginnen met kort uit te leggen wat een cruise- of resortcollectie is. Oorspronkelijk was het een manier van modehuizen om tegemoet te komen aan de vakantieplannen van de rijken, die tijdens de wintermaanden – letterlijk – op cruise gingen naar exotische oorden. Vandaag bevatten de cruisecollecties ook winterse mantels en gesloten schoenen, omdat merken ondertussen snappen dat niet iedereen in het najaar naar Bora Bora trekt. Sommige modehuizen spreken daarom van ‘pre-spring’ collecties. Anderen, zoals Chanel, hanteren nog steeds het woord cruise.

Chanel cruisecollectie 2022/23

Kristen Stewart, Tilda Swinton, Vanessa Paradis en Sofia Coppola behoorden tot de sterren die op de eerste rij in de ligstoelen zaten, terwijl de modellen over een zanderige catwalk liepen. De Chanel cruisecollectie 2022/23 is geïnspireerd op de kosmopolitische strandlevensstijl van Monaco en Chanels geschiedenis langs de Côte d’Azur, net als door de Grand Prix en het ballet waar Monaco zo beroemd om is. Denk daarbij onder andere aan zwart-witte zwempakken, glamoureuze pailletten en ensembles in luchtig haakwerk.

Chanel cruisecollectie 2022/23: een knipoog naar de pracht en praal van Monte Carlo - 1

Chanel

“Voor mij staat Monaco in de eerste plaats gelijk aan gevoelens. Dat is Karl, Caroline, Charlotte”, zei Viard in een persbericht, verwijzend naar de voormalige Kaiser van de couture en de prinsessen van Monaco en afstammelingen van Grace Kelly. “Al heel vroeg wist ik dat we hier ooit een show zouden houden, en meer bepaald in het Beach Hotel. Trouwens, Karl droomde er al van. Vanaf deze prachtige locatie zie je zijn villa, La Vigie. Ik zal nooit de tijd vergeten die ik daar heb doorgebracht: terrassen en balkons, grote parasols, manden met bloemen – zoveel schoonheid.”

Nieuwkomer Loli Bahia opende de show in een vuurrood pak uit tweed met contrasterende witte stiksels en zette daarmee de toon voor wat komen ging. Haar look werd gecompleteerd met een bijna Y2K geïnspireerde baseballpet, een knipoog naar de sportieve roots van het merk. In de hele collectie zag je verwijzingen naar de vrouwen uit Monte Carlo: sommigen refereerden aan de mechaniek van het circuit tijdens de Grand Prix, terwijl anderen net uit het casino leken te komen.

Chanel cruisecollectie 2022/23: een knipoog naar de pracht en praal van Monte Carlo - 2

Chanel

Een boilersuit in jaren 80-stijl was het silhouet du jour, met ruitjes- en rasterpatronen die doen denken aan racevlaggen. Andere verwijzingen naar de populaire motorsport van Monaco zagen we onder andere in kanten handschoenen en in het iconische dubbele C-logo dat Viard in een badge van een auto verwerkte.

Lees ook: Angèle draagt op maat gemaakte Chanel voor ‘Nonante-Cinq Tour’

Met de Grand Prix van Monte Carlo die bijna gaat beginnen, twijfelen we er niet aan dat we deze cruisecollectie zullen spotten op het Circuit van Monaco en natuurlijk op het dek van talloze superjachten.

Bekijk hieronder alle silhouetten.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Chanel, Cruise collectie, Monaco.