Met deze 8 tips blijf je zélf de baas over stress
© Shutterstock

Met deze 8 tips blijf je zélf de baas over stress

Door Kim De Craene
Leestijd: 4 min

“Van de kleinste uitdagingen tot de grootste crisissen, stress hoort nu eenmaal bij het leven”, zegt Ine Maes in haar boek Mind & Body: Stress. “En hoewel we niet altijd controle hebben over de omstandigheden, kunnen we wel kiezen hoe we erop reageren.” De missie van Maes? Ons motiveren om betekenisvolle selfcare toe te passen in het dagelijks leven. We vroegen de yogacoach, stressreductie- en burn-out-coach en auteur om tips en tools voor selfcare bij stress.

/

“Wanneer je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet van jezelf verlangen dat je rustig en ontspannen bent, je je goed voelt en veel druk aankunt. Plan tijd in voor consequente selfcare, het moeten geen grootse dingen zijn. Want wanneer het leven stressvol wordt, is het begrijpelijk dat we geen prioriteit geven aan tijd voor onszelf. Maar dat is jammer. Daarom: maak elke dag minstens 15 minuten tijd voor jezelf. Want slechts 15 minuten bewust tijd nemen voor jezelf kan ontzettend veel doen voor je welzijn.”

Stress elimineren

“Soms is de beste manier om stress te verlagen de stressfactoren uit je leven elimineren. Weg met de dingen die je stressniveau door het plafond doen schieten. Ik zeg niet dat je grote radicale acties moet ondernemen. Maar bijvoorbeeld constant verbonden zijn met je digitale apparaten of te veel cafeïne- en alcoholrijke dranken consumeren, zijn slechts een paar dingen die je leven meer stress kunnen geven. Ben je gevoelig en empathisch? Dan kan het zijn dat twee keer per dag naar het nieuws kijken je te veel is. Ik pleit hier niet om een wereldvreemde eend te worden, maar wat filteren is niet slecht voor je. Slechts enkele kleine gewoontes elimineren kan ervoor zorgen dat je minder gegrepen wordt door stress.”

Alle beetjes helpen

“Wanneer je meer zelfzorg in je dagelijkse leven wilt toepassen hoef je niet onmiddellijk een grote ommezwaai in je levensstijl te maken. Dat is namelijk moeilijk vol te houden. Je stelt een doel op voor jezelf en werkt er geleidelijk aan naartoe. In het begin kunnen zelfs kleine veranderingen ervoor zorgen dat je je al beter voelt. Persoonlijk zou ik starten met meditatie, beweging, voldoende slaap en hydratatie.”

Lees ook: Pijn aan de eierstokken, wanneer moet je je zorgen maken?

/

Vraag om hulp

“Niemand kan alles alleen. Durf om hulp te vragen. Of het nu op je werk of in je persoonlijke leven is. Om hulp te vragen heb je moed nodig. Als je dit moeilijk vindt, denk dan eens aan al die keren dat jij zelf hulp hebt aangeboden aan vrienden of familie en hoe goed het voelt als je iemand kunt helpen. Misschien willen jouw vrienden en familie zich ook wel nuttig maken en goed voelen door een handje te helpen waar nodig. Ga er niet van uit dat mensen zomaar je gedachten kunnen lezen. Je moet dus zelf actie ondernemen en niet wachten tot je hulp aangeboden krijgt. Wees niet vaag, maar specifiek in wat je vraagt. Draai er niet in bochten omheen, dat hebben veel mensen namelijk niet graag.”

Gezond eten

“Je lichaam voorzien van de juiste voeding is belangrijk om het efficiënt te laten werken en goed te laten reageren op stressoren. Het is goed voor je om je bloedsuikerspiegel gedurende de dag op een gelijk niveau te houden. Een lage bloedsuikerspiegel kan leiden tot angst en prikkelbaarheid, terwijl een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot een crash, die resulteert in weinig energie en vermoeidheid. Wanneer we niet gezond eten, zetten we ons lichaam onder stress, al onze energie gaat dan naar het verteren van onze maaltijd, terwijl we die energie voor andere dingen kunnen gebruiken. Probeer uit te zoeken welke voedingsmiddelen bij jouw lichaam passen en welke niet.”

Slaap

“Respecteer je slaap alsof je leven ervan afhangt. Tijdens je slaap verwerk je prikkels en herstellen je lichaam en geest. Je kunt nog zo je best doen, maar wanneer je je slaap niet ter harte neemt, zijn al je andere acties bijna voor niets geweest. Onderzoek toont aan dat zelfs maar één nacht slecht slapen een negatieve invloed kan hebben op ons vermogen om te denken, te focussen en een probleem op te lossen. Als je daar even bij stilstaat, kan je zelf wel bedenken wat de gevolgen zijn op lange termijn. Een volwassen mens heeft tussen zeven en negen uur slaap nodig per nacht. Heb jij negen uur nodig, neem ze dan. Je zal zoveel weerbaarder zijn voor stress.”

Lees ook: Maandverband en tampons inruilen voor period panties: dit wil je weten.

/

Move that body

“Meer bewegen verbetert niet alleen je conditie, het helpt ook om je stress-niveau te verlagen. Er zijn verschillende redenen waarom beweging je kan helpen om beter met stress om te gaan. Wanneer je je lichaam beweegt zullen er endorfines of gelukshormonen vrijkomen. Deze chemicaliën zorgen ervoor dat het lichaam ontspant en ze geven een gevoel van plezier. Het is bewezen dat mensen die regelmatig bewegen en sporten lagere angst- en depressiegraden hebben dan mensen die dat niet doen. Hoewel ik zeker een voorstander ben van sport in het algemeen, raad ik altijd een dynamische vorm van yoga aan in plaats van sport. Yoga is namelijk een natuurlijke en gezonde vorm van beweging waarbij je het lichaam minder onder druk zet. Studies hebben aangetoond dat slechts een klein beetje yoga in de ochtend, ‘s avonds of zelfs tijdens je lunchpauze, stress kan verminderen en je productiviteit kan verhogen.”

Mediteren

“Meditatie legt de basis voor andere goede gewoontes, het zal je helpen om je vrediger te voelen, meer gefocust te worden, je minder zorgen te maken en te piekeren. Het zal je helpen je eigen geest te begrijpen. Je wordt je bewust van wat er omgaat in je lichaam, ziel en geest en leeft minder op automatische piloot. Je begrijpt jezelf meestal beter en dat geeft je meer rust en vrijheid. Hoewel ik heb geleerd dat je niemand kan pushen om te starten met meditatie, probeer ik mensen toch te motiveren om het een echte kans te geven. Je kan klein beginnen en het als een oefening beschouwen. Verwacht in het begin niet dat je onmiddellijk gelukzalige momenten zal beleven, daarom wordt het dan ook ‘oefenen’ genoemd. Idealiter mediteer je dagelijks twee keer 20 minuten. Dat lijkt misschien veel en moeilijk te begrijpen wanneer je nog niet zo veel ervaring hebt met meditatie, maar hoe meer tijd je in meditatie steekt, hoe meer tijd je zal winnen door de dag. Je gaat alles helderder en rustiger aanpakken. Mediteren maakt je namelijk een stuk productiever. “

Info: Mind & Body: Stress door Ine Maes, uitgeven bij Lannoo, www.lannoo.com

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Mentale gezondheid, Selfcare, Stress.