Uit het onderzoek geven 4 op de 5 Belgen aan zich weleens onveilig te voelen tijdens het uitgaan, waarvan 84% al te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag. Een even groot aandeel is al eens getuige geweest van minstens één vorm van grensoverschrijdend gedrag. Dat grensoverschrijdend gedrag creëert een onveiligheidsgevoel dat op een verschillende manier ervaren wordt. Enerzijds wordt het gevoel van onveiligheid bij een deel van de Belgen versterkt door fysieke en verbale agressie en anderzijds door seksuele en ongewenste aanrakingen.
Lees ook: Marie Claire’s ultieme swimwear gids: de beste Belgische badmode
Opmerkelijk is dat een derde van mening is dat het opzoeken van grenzen en gevaar bij het uitgaansleven hoort. Onder jongeren (18-24 jaar) is dit twee vijfde. Om hier een mindshift in teweeg te brengen, blijft sensibilisering rond thema’s als veiligheid en inclusiviteit broodnodig.
Kledij
1 op de 5 Belgen let dan ook op welke kledij ze dragen tijdens het feesten uit angst voor grensoverschrijdend gedrag. De helft van de respondenten houdt hun drankje nauwlettend in de gaten om spiking te voorkomen. Het overgrote merendeel, voornamelijk zij die aangeven dat ze tot een minderheid behoren, van de bevraagden geven aan dat ze tijdens het uitgaan bewust bezig zijn met veiligheid. 7 op de 10 komt tijdens het uitgaan in aanraking met discriminatie (zelf meegemaakt of gezien bij anderen) op basis van nationaliteit (52%), seksuele geaardheid (51%), gender (43%) en/of geloofsovertuiging (41%). Het zijn voornamelijk personen die aangeven tot een minderheid te behoren op vlak van bovenstaande identiteitskenmerken die tijdens het uitgaan bewust bezig zijn met veiligheid.
Dat weerhoudt 63% van de bevraagden ervan om (vaker) uit te gaan, vooral bij zij die in Brussel wonen. Driekwart is dan ook van mening dat er meer initiatieven opgezet moeten worden om het uitgaansleven veiliger en inclusiever te maken.
Lees ook: Anna Dello Russo maakt exclusieve collectie voor 7 For All Mankind