13 x de miniatuur handtas: hoe kleiner, hoe multifunctioneler
© Getty Images

13 x de miniatuur handtas: hoe kleiner, hoe multifunctioneler

Door Louise de Ligneris
Leestijd: 1 min

Het is een feit: de handtas wordt kleiner en kleiner. Bijna op het minimalistische af, draag je hem tegenwoordig rond je hals of als riem. Als vrouw of als man.

Dit stuk verscheen in het novembernummer 2018 van Marie Claire België.

/

Interessant weetje: hoewel het merendeel van de stedelingen zich een leven zonder tas niet meer kan voorstellen, heeft dit accessoire pas in de 19de eeuw zijn intrede gemaakt in onze klerenkast. Waar en hoe werden persoonlijke spullen dan vroeger bewaard en meegenomen? Wel, voornamelijk in geheime zakken genaaid in de onderrok van volumineuze jurken. Eens de lagen begonnen te verdwijnen, maakte de handtas zijn opwachting. Los van het praktische aspect, is een handtas ook een teken van rijkdom, een indicator van sociale rang. Hij wordt versierd met edelstenen of gemaakt met dure stoffen. En laten we eerlijk zijn: geen item zo rendabel voor high-end modehuizen als de handtas. Tijdens defilés van Dior, Gucci, Chanel, Prada en Louis Vuitton gaat gemiddeld één op de twee modellen (het zijn er mogelijk meer) de catwalk op met een handtas. Is het puur esthetisch?

Steeds kleiner

Zeker en vast niet. Maar anno 2018, in tijden van minimalisme en smartphones die dienen als agenda, betaalkaart en fototoestel, worden handtassen steeds minder gevuld, wat mogelijkheden biedt voor de kleinere varianten. De heuptas, bijvoorbeeld, is plots weer hip. Compact maar superhandig, biedt hij plaats aan je smartphone, make-up en sleutels. Ook de modieuze iPhone tas (of moeten we zeggen hoes) duikt steeds vaker op. Bij Vuitton en Gucci lijkt hij op een minihandtas, compleet met binnenvak om je papieren of metroticket in te bewaren. Een klein leren riempje laat zelfs toe hem om te toveren tot schoudertas.

/

De man bag

Opmerkelijk genoeg zijn het vooral de mannen die zich eraan lijken te hechten. Mansur Gavriel lanceerde in mei dit jaar een collectie die er volledig aan gewijd is. Idem dito voor Jacquemus, dat begin deze zomer een eerste mannelijke collective voorstelde. Van de 33 modellen, droegen er 23 een handtas. De hamvraag blijft echter: is de man op straat er ook klaar voor? Volgens Marc Beaugé moeten we een onderscheid maken tussen de wensen van de modehuizen en die van de markt:

“De tassen van de mannendefilés worden door de meesten nog altijd gezien als opmerkelijk, barok en vrouwelijk… de vraag is echter of herhaalde blootstelling aan het idee gaat maken dat het uiteindelijk ingang vindt. Als de markt dicteert dat mannen net als vrouwen een handtas moeten dragen, zal het de behoefte creëren.”

/

Onze miniatuur shopping:

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Accessoires, Fashion, Handtassen, Mode, Trends.