World Ocean Day: 10 duurzame fashion items
©

World Ocean Day: 10 duurzame fashion items

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

World Ocean Day, wij vinden het al jaren een topinitiatief. Zaterdag 8 juni is het een dag waarop we extra aangespoord worden om te vieren wat de oceaan ons te bieden heeft. Helaas is het bijzonder slecht gesteld met onze oceaan. Wat kunnen wij als individu hieraan doen? MUCHO!

/

Het belang van een schone oceaan

Zonder een gezonde oceaan kan de mens niet overleven. Hij voorziet ons van de helft van de zuurstof die we inademen, bezorgt ons voeding, duurzame energie én absorbeert broeikasgassen waardoor het klimaat geregeld wordt. Maar toch …

/

De oceaan als vuilnisbelt

Als er geen drastische maatregelen worden genomen, voorspelt het WNF (World Wide Fund for Nature) dat er in 2050 nauwelijks tot geen koraalriffen meer zullen zijn en dat er meer plastic dan vissen in de oceaan zal zwemmen. Ja, je leest het goed. Plastic vormt het grootste gevaar voor onze oceanen. Van alle afval is 85% plastic. Ongeveer de helft is wegwerpmateriaal en een kwart zijn visnetten. Wist je dat een plastic tasje 20 jaar nodig heeft om afgebroken te worden, een wikkeltje van snoepgoed 30 jaar, een plastic bekertje 50 jaar en een plastic flesje 450 jaar? Toevallig ook een rietje gekocht dat bij het flesje hoorde? Dat heeft 200 jaar nodig voordat het afgebroken wordt.

 

/

Duurzaam kopen

Het is overduidelijk dat de oceanen in gevaar zijn en dat we bewuster moeten omgaan met de natuur. Misschien wordt het eens tijd om ons kortetermijndenken opzij te zetten en na te denken over de langetermijngevolgen? In de mode-industrie zijn ze zich steeds meer bewust van de gevolgen voor de natuur en zoeken ze naar mogelijke oplossingen. Zo worden PET-flessen verwerkt tot gerecycleerd polyester. Stella McCartney kondigde al eerder aan dat haar merk in 2025 alleen nog maar gerecycleerd polyester en nylon zal gebruiken. Steeds meer ontwerpers volgen deze duurzame trend en lopen te koop met de promissie “vervaardigd van gerecycleerde PET-flessen.”

Our planet has a waste and overconsumption problem, wreaking havoc on our environment. Single-use and disposable items, particularly from plastic, are ending up in landfills, with over 300 million tons of plastic produced every year. It is vital that we act now. – Stella McCartney.

Waar kunnen wij als klein individu ons steentje bijdragen? Het is een eerste kleine stap, maar een stap in de goede richting. Laten we als consument de rage voortzetten dat duurzaam kopen hip is. Hierdoor blijft de vraag groot en zal de producent erop moeten blijven inspelen. Duurzaam shoppen kan dus een eerste kleine stap vormen en is bovendien 1 van de 7 sleutels voor een goed karma. Wij zochten speciaal voor jou 10 duurzame fashion items uit. Laat je inspireren en save the ocean!

 

/

Save the date

Wil je ook een steentje bijdragen aan het milieu? Morgen organiseert het merk Wrangler in samenwerking met Port of Antwerp een clean up rond de Antwerpse haven. Trek je oude kleren aan (lang leve vintage), je beste wandelschoenen en make a difference!

Zaterdag 8 juni, van 9:00 – 12:00, Scheldelaan 2040 Antwerpen, bij afrit 12 Lillo tegenover ‘Evonik’ site.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook: Is onze mode duurzamer na vijf jaar Fashion revolution? en Wolford is het eerste kledingmerk met een Cradle to Cradle- certificaat.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Duurzaamheid, Event, Plastic, Recycleren, World ocean day, Wrangler.