Wat onthouden we van de maand mei? We blikken terug met Emma Gelaude
©

Wat onthouden we van de maand mei? We blikken terug met Emma Gelaude

Door Emma Gelaude
Leestijd: 2 min

Voor we ons op de maand juni storten, blikken we naar goede gewoonte graag even terug op wat er zich de afgelopen 31 dagen allemaal afspeelde. Hiervoor krijgen we de hulp van de Gentse modeondernemer, styliste en mama Emma Gelaude. Zij schijnt het licht op topics die de wereld mooier maken en ons bewuster doen leven.

/

Quote : “Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change.”

Brené Brown over hoe moedig het is je kwetsbaar op te stellen.

Deze hoogleraar aan de Universiteit van Houston deed meer dan twaalf jaar onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze schreef verschillende internationale bestsellers zoals ‘De moed van Imperfectie’ en haar befaamde TEDTalk, waar deze quote uit voortkomt, werd meer dan 21 miljoen keer bekeken.

/
Boek : Brown Girl Magic

Racisme is een lastig onderwerp om met jonge kinderen over te praten. Maar aangezien discriminatie helaas de realiteit is, is het cruciaal om het gesprek aan te gaan. Vooroordelen gecreëerd op basis van huidskleur is immers aangeleerd gedrag en ook al heb je er niet rechtstreeks mee te maken, het negeren is fout.

“Don’t ignore it – recognize, understand, accept, embrace and celebrate our differences”

aldus Beverly-Jean Daniel, expert in Diversity Management & Assistant Professor aan de Ryerson University in Texas.

Omdat boeken een grote impact hebben op kinderen, vormen ze een ideale tool om ruimte te creëren rond moeilijke topics. Belgisch schrijfster Dalilla Hermans (°1986) is geboren in Rwanda, werd geadopteerd op jonge leeftijd en groeide nadien op in de Kempen. In 2014 schreef ze een open brief over racisme die viraal ging. Sindsdien verdiept ze zich in het thema.

Brown Girl Magic is een mooi boek voor kinderen met de leeftijd van 3 tot 7 jaar over hoe het is om als ‘bruin meisje’ op te groeien in een ‘witte wereld’. Het is geschreven voor alle magic brown girls in het Westen maar evenzeer voor iedereen om hen heen.

/

Docu: Make the world greta again

Vice volgde 16-jarige milieu activiste Greta Thunberg en andere protestleiders aan de vooravond van hun eerste wereldwijde actie die plaatsvond op 15 Maart 2019 in meer dan 125 landen. Een indrukwekkende en hoopgevende persoon plus documentaire.

 

/
(Burger)Initiatief: #SaveTheBees

Meer en meer burgerinitiatieven worden georganiseerd in een poging de wereld de juiste richting in te sturen. #savethebees is zo’n Europees initiatief om de soortenrijkdom in stand te houden en de leefomgeving van bijen te verbeteren door schadelijke pesticiden te bannen. Omdat bijen ruim 80% van de bestuiving van ons voedsel voor hun rekening nemen, is het wegvallen van deze insecten een ramp voor de biodiversiteit en de wereldwijde voedselvoorziening.

De organisatoren van #savethebees krijgen een jaar de tijd om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen uit minstens 7 EU-landen. Als dat lukt, moet de Europese Commissie binnen 3 maanden besluiten of ze werk gaan maken van de actiepunten. Tekenen doe je hier! Danke schön!

/

Mode : Gucci resort collectie

‘My body, my choice’, ’May 22, 1978’ (de dag waarop abortus in Italie werd gelegaliseerd) of een jurk met de vrouwelijke voortplantingsorganen luxueus op geborduurd.

Gucci Cruise 2020 werd -niet voor niets- geshowd in het Katholieke Rome en is een politiek statement over de abortuswetgeving en de discussie die nu in Amerika gaande is. Creatief directeur van Gucci, Alessandro Michele is pro-choice en zei hierover:

“Women should be free to choose what they want. Terminating pregnancy is not going to uproot the flower that’s found in the womb of every woman. Choices are sometimes difficult in life. It’s the most difficult choice for a woman and I respect that choice.”

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Emma Gelaude, Lifestyle, Mode, Trends.