VIDEO: Zo werd de gehaakte body uit de Dior SS18 collectie gemaakt
© Dior

VIDEO: Zo werd de gehaakte body uit de Dior SS18 collectie gemaakt

Leestijd: 1 min

De tijd dat knitwear enkel voorbehouden was voor de winter is voorbij. Ook in de zomercollecties zien we hoe langer hoe meer breigoed en haakwerk. Bij Dior is dat dit seizoen niet anders. Ontdek hier hoe de gehaakte body uit de SS18 collectie gemaakt werd.

De Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalle was de grootste inspiratiebron voor de Christian Dior SS18 collectie en dus ook voor de gehaakte body. Na een traumatische jeugd en een stukgelopen huwelijk wijdde Niki de Saint Phalle zich aan de kunst. Hoewel ze geen formele opleiding genoten had en haar stijl experimenteel en eerder naïef was, was ze toch een van de weinige vrouwelijke artiesten die tijdens haar leven erkenning kreeg in een wereld die door mannen gedomineerd werd.

body dior SS18

Dior

Haar bekendste werk zijn de zogenaamde Nana’s, waarmee ze de verschillende rollen van de vrouw verkende. Zo zijn in de kleurrijke, manshoge sculpturen bijvoorbeeld de bruid, de moeder en de heks te herkennen.

Niki de Saint Phalle’s leven en werk inspireerden Maria Grazia Chiuri tot een kleurrijke SS18 collectie met een feministische ondertoon. Een bijzonder stuk uit de collectie is de gehaakte body. Die bestaat uit maar liefst 27 figuren gehaakt in groene, fuchsia, zwarte, gele en ecru wol. De felgekleurde figuren doen erg denken aan de Nana’s van Saint Phalle. Er waren maar liefst vijf naaisters en meer dan acht werkuren voor nodig om de body helemaal af te maken.

Toch nog benieuwd naar hoe het er aan toe ging in het atelier in Italië? Zie in onderstaande video de naaisters aan het werk.

 

Tine Stoop De artikels van >

Houdt van dansen, verliest zich graag in een goed boek en zegt geen nee tegen avontuur. Is sinds kort de trotse eigenaar van een vintage Chanel.

Tags: Christian Dior, Dior, Haakwerk, Knitwear, Maria Grazia Chiuri, Niki de saint phalle, Ss18.