Tegels of parket: Welke vloer te kiezen?
©

Tegels of parket: Welke vloer te kiezen?

Leestijd: 4 min

Meer en meer wordt de esthetiek van natuurlijk of keramisch parket begeerd om zijn authentieke charme, en wordt het gebruikt op de vloeren van onze huizen. Maar, als het om vloeren gaat, wat moet u dan kiezen tussen parket of tegels? Aangezien de keuze moeilijk of zelfs ingewikkeld kan zijn, bekijken wij deze twee materialen eens.

Wat zijn de esthetische verschillen tussen keramisch parket en parket?

Voor puristen is er geen twijfel mogelijk… Hout heeft een unieke schoonheid en een onmiskenbare authenticiteit die niet te evenaren is. Het effect van houtlook tegels is echter op het eerste gezicht opvallend: er is geen verschil tussen hen en hun model.

 

Abéa collectie by Novoceram – Miel 20x120

Abéa collectie by Novoceram – Miel 20×120

Om dit precisieniveau te bereiken gebruikt Novoceram, een Franse fabrikant van keramiek, nieuwe technologieën die de esthetiek van natuurlijke houten vloeren op een realistische manier reproduceren. Knoesten, nerven en kleine barstjes vormen het natuurlijke en evenwichtige oppervlak van de Novoceram houteffecttegels.

Er is echter één eigenschap die keramisch parket onderscheidt van parket, en dat is de mogelijkheid om de esthetiek van uw vloer volledig onder controle te hebben. Bijvoorbeeld, in het geval van verouderd hout, waarvan het oppervlak bijzonder rijk is aan imperfecties, is er geen garantie dat het gekozen demonstratiemodel perfect zal overeenstemmen met het model dat u ontvangt. Tegels met houteffect daarentegen laten geen verrassingen toe: zij bestaan enkel uit de van tevoren gekozen oppervlakten.

Bovendien voelen de twee materialen niet hetzelfde aan, want hout is warmer dan keramiek. Voor vloerverwarming is het echter aan te raden om tegels te gebruiken voor een hoger rendement van de installatie, want porcellanato is een uitstekende geleider.

Hoewel keramische vloeren hout perfect nabootsen, moeten er, in tegenstelling tot natuurlijk materiaal, voegen op aangebracht worden. In dat geval is het raadzaam een betrekkelijk dunne voeg aan te brengen van bijna dezelfde kleur als de vloer, om een harmonieus en doorlopend visueel geheel te behouden.

Tenslotte zijn sommige natuurlijke houtsoorten te zeldzaam en moeilijk op de markt te vinden of te duur. Keramische parket daarentegen kan deze soorten zelfs reproduceren, terwijl het de eigenschappen van porcellanato behoudt. Er ligt dus een wereld van creatieve mogelijkheden voor u open, zonder beperkingen wat budget of beschikbaarheid betreft.

Parket of tegels: een kwestie van gebruik

Allereerst moet men nagaan of de vloerbekleding geschikt is voor de omgeving waarvoor zij bestemd is. Het is duidelijk dat de verschillende kamers van het huis niet dezelfde soorten beperkingen opleggen, en de parket- of tegelvloerbedekking moet naar gelang daarvan gekozen worden.

De keukenvloer bijvoorbeeld moet vuil kunnen verbergen zonder erdoor beschadigd te worden. In dat geval zijn hout look tegels de meest geschikte oplossing. De lage porositeit van porcellanato voorkomt dat vlekken zich in de tegel vastzetten en ze zijn dus gemakkelijk te verwijderen. Bij een grondiger reiniging is het zelfs mogelijk om chemische producten te gebruiken die agressiever van aard zijn, want porcellanato is bestand tegen alle chemische middelen.

Hirati collectie by Novoceram – Lin, 22,5x90

Hirati collectie by Novoceram – Lin, 22,5×90

De woonkamer, die vaak beschouwd wordt als de ontvangstruimte van het huis, wordt veel gebruikt. Het parket zal waarschijnlijk te lijden hebben onder de gevolgen van veelvuldige passage en op den duur van uiterlijk veranderen. In dat geval is het gebruik van fijn parket niet aan te bevelen, maar kan massief parket een geschiktere optie zijn, hoewel het dan wel regelmatig geschuurd zal moeten worden. Anderzijds behouden parket look tegels hun oorspronkelijke uiterlijk zonder enige ingreep en zijn ze zeer goed bestand tegen slijtage.

Een problematische kamer voor natuurlijk hout is natuurlijk de badkamer, die een bijzonder hoog vochtgehalte heeft. Daarom moet men zich wenden tot exotische houtsoorten die bestand zijn tegen vocht, of tot andere soorten parket die behandeld moeten worden. De keuze van de soorten is dus beperkt… maar niet met het keramisch parket, die perfect bestand is tegen water, vochtigheid en waterdamp, ongeacht de gereproduceerde soort.

Buiten, op het terras of in de tuin, ten slotte, kan de schoonheid van parket of tegels één worden met de omringende natuur. Natuurlijk hout kan onder invloed van de ultraviolette stralen van de zon een lichte verkleuring ondergaan en een grijze tint krijgen, die voor sommigen een tijdloze charme uitstraalt. Als dit niet het esthetische effect is dat u zoekt, zal de zon de oorspronkelijke kleur van de parketlook tegels niet oplichten of veranderen. Dat betekent dat u lang kunt genieten van uw terras en van de warme kleuren van uw keramische vloer.

Keramisch parket of parket: hoe zit het met het onderhoud?

De keuze tussen tegels en parket hangt ook af van een andere factor: onderhoud en reiniging. Natuurlijk hout is een materiaal dat een specifieke behandeling vereist. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn het te sealen, d.w.z. van een vernislaag te voorzien om het te beschermen tegen veel gebruik, vocht of slijtage na verloop van tijd. Idealiter zou deze procedure om de 10 jaar herhaald moeten worden. Bovendien is het raadzaam het oppervlak regelmatig te polijsten om de glans te behouden.

Collection Tablon by Novoceram – Naturel, 30x120

Collection Tablon by Novoceram – Naturel, 30×120

Daarentegen behoeven hout look tegels, of ze nu binnen of buiten gelegd worden, geen behandeling, omdat ze van porcellanato gemaakt zijn.  Dit materiaal kunt u dagelijks schoonmaken met schoon, heet water en een doek. Bovendien zijn keramische tegels rotvrij en verhinderen ze de ontwikkeling van mos of andere schimmels.

Tegels of parket kiezen voor een gepersonaliseerde decoratie

De conclusie is dat het effect van de schoonheid van hout bewezen is. Welk materiaal u ook kiest, het zal warm en comfortabel zijn. Maar ook de soort en de kleur van het parket of de tegels kunnen nuance geven aan uw sfeer. Daarom biedt het Franse bedrijf Novoceram een rijk kleurenscala en effecten die aan elke wens tegemoet komen.

Abéa collectie by Novoceram – Miel, 20x120

Abéa collectie by Novoceram – Miel, 20×120

Zo vormt de stijl van tegels of parket met een gebleekt of vergrijsd houteffect de perfecte basis voor neutrale kleuren, die typisch zijn voor Scandinavische decoraties, die even designgericht als warm zijn. Zelfs de huidige trend van industriële en eigentijdse sferen kan de esthetiek van parket of tegels met houteffect een plaats geven. Aangezien de nadruk ligt op ruwe materialen, zal een eerder uitgewerkte stijl die rijk is aan onvolkomenheden, perfect zijn voor uw vloer.

Als u zich daarentegen wilt onderdompelen in de rijkdom van de Haussmanniaanse stijl, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van het trio parket, lijstwerk en open haarden, is het raadzaam te kiezen voor tegels of parket in zeer warme kleuren die doen denken aan massief eiken.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >