Sunday scaries: dit doe je aan dat angstige gevoel voor de werkweek begint
© Crisp Sheets

Sunday scaries: dit doe je aan dat angstige gevoel voor de werkweek begint

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

Gaat jouw zondag steevast gepaard met stress voor de komende werkweek en lukt het je maar niet om te genieten van de laatste momenten van je weekend? Dan heb je mogelijks te maken met 'Sunday scaries'. Wij gingen erover in gesprek met psycholoog Karlijn Massar.

De hele week kan je niet wachten tot het weekend aanbreekt, maar als het dan eindelijk zo ver is, kan je er amper van genieten door de stress voor de aankomende week. Dit fenomeen luistert naar de naam ‘Sunday scaries’. Op sociale media duiken steeds meer lotgenoten op die getuigen over een plotse overweldiging van angstgevoelens wanneer het weer zondag is. Van de agenda voor komende week meermaals doornemen tot onophoudelijke paniek en stress, ‘Sunday scaries’ beletten je om nog te genieten van je welverdiende zondagen.

Waar komen ‘Sunday scaries’ vandaan?

Angstgevoelens bij het denken aan een nieuwe werkweek zijn volgens psycholoog Karlijn Massar heel normaal: “Als je een leuk weekend hebt gehad, is het helemaal niet gek dat je opkijkt tegen een nieuwe werkweek.” Toch heeft niet iedereen last van deze gevoelens. “Het heeft ook te maken met hoe je bent als persoon. ‘Sunday scaries’ komen vaker voor bij mensen die in de toekomst leven. Ze denken steeds na over wat gaat komen en piekeren veel”, legt psycholoog Massar uit. “Je hebt daarentegen ook mensen die meer in het hier en nu leven. Voor hen is het veel makkelijker om van zondagen te genieten.”

Naast persoonlijkheid kan ook de aard van je job hier een rol in spelen legt de psycholoog uit: “Zij die in hun job weinig flexibiliteit hebben, geen autonomie ervaren en amper zelf iets kunnen inbrengen, hebben hier sneller last van. Voor hen is het contrast dan ook groot tussen een weekend waarin je volledig vrij bent om te doen wat je wil, wanneer je dat wil, naar een werkweek waarin je in een vast stramien zit.”

Moet je ontslag nemen als je last hebt van ‘Sunday scaries’?

“Het is heel normaal om hier af en toe last van te hebben”, stelt psycholoog Massar gerust, “Veel mensen krijgen er bijvoorbeeld mee te maken als ze in de zomervakantie of tijdens de feestdagen een paar weken vakantie namen en daarna terug naar het werk moeten. Dat is niet meteen een teken dat je job niet voor jou gemaakt is.”

Toch is het volgens haar nog anders als je deze gevoelens vaak ervaart. “Als het een wekelijks gebeuren wordt, kan dit wel degelijk een alarmsignaal zijn. Het is dan nuttig om eens na te denken waar het gevoel vandaan komt. Waar ben je nu net bang van? Zijn het de collega’s waar je tegenop kijkt, de taken die je moet doen of nog iets anders? Als je weet wat het eigenlijke probleem is, kan je ermee aan de slag. Misschien moet je iets gaan doen waar je meer passie voor hebt of parttime gaan werken”, legt psycholoog Massar uit.

Wat doe je eraan?

Als je merkt dat je toch met de angstgevoelens blijft zitten, zijn er een aantal dingen die je kan doen volgens psycholoog Massar. Mindfulness is al een eerste optie. Zo kan je jezelf trainen om meer in het hier en nu te leven zonder heel de tijd vooruit te kijken naar wat nog gaat komen.

Daarnaast haalt ze ook nog aan dat je deze gevoelens in zekere zin moet kunnen accepteren. “Het is ook gewoon jammer dat er na een leuk weekend opnieuw een maandag aankomt waarop je moet gaan werken. Of je er nu over piekert of niet, die maandag zal er toch wel aankomen”, zegt ze. Psycholoog Massar legt daarbij uit dat het een menselijk gegeven is om soms geen zin te hebben in dingen die je moet doen. Het is dan volgens haar belangrijk om het niet meteen te zien als een symptoom voor een mentale ziekte of een aanwijzing naar een dieper psychologisch probleem.

Daarnaast zijn er volgens haar nog een paar manieren om het allemaal wat draaglijker te maken. “Probeer ook in de week tijd te maken om leuke dingen te doen. Plan bijvoorbeeld op woensdag iets leuks in met vrienden of ga sporten. Op die manier krijg je energie om donderdag en vrijdag door te komen”, raadt ze aan.

Sunday resets: doen of niet?

Op de sociale media zijn ook de zogenaamde ‘Sunday resets’ populair. Het idee hierachter is dat je je zondag gebruikt om allerlei huishoudelijke taken in orde te brengen. Van je huis kuisen tot mealpreppen en je bedlinnen verschonen, zowat alles wordt eraan gedaan om de week goed te kunnen beginnen.

@hollyjai_ sunday reset with meee💗 #sundayreset #resetroutine #resetwithme #cleaningroom #bedroom #aesthetic #cleaningtiktok ♬ Valentine – Sped Up – Laufey


‘Sunday resets’ zijn volgens psycholoog Massar toch een beetje dubbel. “Of dit een positief of negatief effect zal hebben op je mentaal welzijn hangt af van de mindset waarmee je het doet. Maak je een waslijst aan taken die je zondag wil afwerken, dan zal het niet helpen. Je begint dan eigenlijk al aan je werkweek op zondag. Maar als je bijvoorbeeld met luide muziek en in goed gezelschap groenten snijdt die je de komende week in je maaltijden kan gebruiken, is dat al iets anders. Op die manier neem je druk van de komende week en doe je toch iets leuks”, legt psycholoog Massar uit.

Lees ook: Zo kom je uit je mentale dip na de feestdagen: 5 tips van een expert

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Angsten, Stress, Welzijn.