Met deze tips maak je zelf een moderne cottagetuin
© Pers

Met deze tips maak je zelf een moderne cottagetuin

Leestijd: 1 min

De moderne cottagetuin is een nieuwe stijl die de traditionele cottagestijl mixt met de moderne vasteplantentuin van de New Perennial Movement. Het resultaat is een tuin die weinig onderhoud vergt en lang mooi blijft, met grote kleurrijke bloemen, opvallende grassen en inheemse planten. Journalist Greg Loades* die lang voor 'The English Garden' schreef, deelt zijn vijf ultieme tips om beide stijlen te combineren.

/
 1. Ontwerp vanuit  spontaniteit
  “Leg een tuin aan met vloeiende lijnen. Dat geldt zowel voor de manier waarop planten zijn gerangschikt als voor de loop van de paden – dus zonder saaie, rechte lijnen.”
 2. Plant dan eerst de grootste, structuur bepalende planten
  “Groenblijvende struiken of vaste planten en kleine bomen bieden je een stevig kader om te vullen met jouw uiteenlopende en opwindende, kleurrijke, impulsief gekochte en nostalgische bloemen.”
 3. Hoe meer hoe beter
  “Het voordeel aan de moderne cottagetuin is dat daadwerkelijk alles uit het enorme aanbod van planten samen kan. Combineer verschillende stijlen tot een frisse, kleurrijke en artistieke beplanting, een tuin met een nostaligsch knikje naar het verleden, maar ook met een moderne inslag. Een tuin met weinig ruimte werkt bij deze stijl beter, omdat alles er sneller dynamisch en thematisch uit zal zien.”
 4. Hou rekening met alle seizoenen
  “Een goede manier om kleine ruimten in de tuinen – vooral in een moderne cottagetuin – optimaal te benutten, is planten kiezen die elkaar aanvullen en die langer dan één seizoen interessant zijn. Een grote diversiteit aan planten die op verschillende momenten bloeien zal van jouw tuin een plek maken waarvan je niet alleen op het hoogtepunt een paar weken geniet, maar die er alle seizoenen mooi uitziet.”
 5. Maak gebruik van potten
  “De meest voor de hand liggende plaats om stijlen te combineren is in bloembedden en borders, maar de moderne cottagetuinstijl leent zich ook voor oplossingen met terraspotten en zelfs hangmanden. Een eenvoudige pot met drie planten met in het oog vallende bladeren, bloemen, stengels en bessen kan er de hele groeiperiode aantrekkelijk en fleurig uitzien.”

Inspiratie nodig? Bekijk hieronder een aantal van onze favoriete voorbeelden van de moderne cottagetuin.

(*) De moderne cottagetuin, uitgegeven bij Lannoo, € 26,99, o.a. hier te koop.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Tuinen, Tuinieren.