SOS deco: hoe optimaal een kleine woonruimte benutten?
© Unsplash

SOS deco: hoe optimaal een kleine woonruimte benutten?

Leestijd: 4 min

Groter is lang niet altijd beter als het over woonruimte gaat. Zeker tegenwoordig wordt micro-living steeds meer de norm. Toch zijn er handige trucjes die een beperkte ruimte groter doen ogen. Lees snel verder om onze beste tips te ontdekken.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om kleiner te gaan leven. Enerzijds komt dit door de stijgende prijzen in grote steden, maar anderzijds gaan ook veel mensen bewust op zoek naar een kleinere woonruimte. De tiny house movement, waarbij mensen kleiner gaan wonen om groener en eenvoudiger te leven, is een echte trend in wording. Dankzij de volgende tips kan je je hele leven inpassen in een kleine woning en tegelijk een gevoel van ruimte creëren met een persoonlijke toets.

/

Efficiëntie is de norm

Bij een kleine woonruimte moet je bij elke beslissing stilstaan hoe je de beperkte ruimte optimaal kan benutten. Elk element in je huis moet dus zo efficiënt mogelijk zijn. Vaak levert dat ook heel wat creatieve en verrassende oplossingen op. Denk maar aan een trap waarbij elke trede dient als opbergruimte of een bed die je kan inklappen wanneer je het niet gebruikt.

/

Het juiste vloerdesign

Een vloer krijgt vaak weinig aandacht, maar toch speelt het een belangrijke rol bij de inrichting van een kamer. Als de kamer verschillende functies heeft, is het enorm belangrijk dat de vloer makkelijk te onderhouden is. Laminaat en vinyl zijn goede keuzes om zo kras- en vlekbestendig mogelijk te zijn. Bovendien kan een vloer een ruimte ook groter of kleiner doen lijken. Bij een beperkte woonruimte kies je best voor een subtiele tekening en lichte, koele tinten om een gevoel van ruimte te creëren.

/

Denk verticaal

Bij het inrichten van een kleine woning denk je best zo verticaal mogelijk. Als er weinig plaats is in de breedte, dan moet het maar in de hoogte. Smalle en hoge opbergkasten zijn ideaal om meer spullen kwijt te geraken in een kleine ruimte. Op die manier blijft de vloer ook zo vrij mogelijk.

/

Ruim regelmatig op

Vaak hebben we de neiging om door de jaren heen veel te verzamelen. Maar te veel spullen in een beperkte ruimte laten alles snel kleiner ogen. Bovendien zorgt een overdaad aan spullen voor een chaotisch gevoel. Ruim dus regelmatig je woning op en durf ook zaken weg te smijten.

/

Speel met kleur

Kleur is een van de belangrijkste elementen in een huis. Koele tinten zorgen voor een open gevoel, terwijl warme kleuren de neiging hebben om op te vallen, waardoor de ruimte kleiner lijkt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan je ook kiezen voor een donkere vloer, als je maar zorgt voor een evenwicht geheel. Toch beperk je best ook zoveel mogelijk contrast. Als je lichte tinten gebruikt op de vloer, kies je ook best voor lichte wanden om een ‘horizonlijn’ te elimineren en de illusie van een uitgestrekte ruimte te maken.

/

Sta stil bij je vloerplanken

De afmetingen en richting van vloerplanken zijn ook een belangrijke keuze bij een beperkte woonruimte. Vloerplanken moeten namelijk in verhouding staan tot de grootte van de ruimte. Ook nuttig om te weten: dunne planken maken de ruimte drukker, terwijl brede planken net een kalmerend effect geven. Ook de richting van de vloerplanken is essentieel. Zorg ervoor dat je in alle kamers dezelfde richting aanhoudt om harmonie te bekomen. Als er veel natuurlijk licht binnenvalt, kan je proberen om de planken in dezelfde as als het licht te laten lopen om de voegen zo weinig mogelijk te laten opvallen.

/

Maak gebruik van scheidingswanden

Om een ruim effect te creëren in een woning is het belangrijk om afzonderlijke ruimtes van elkaar af te scheiden om de rust te behouden. Dit kan door het plaatsen van een wand, maar ook door een \een mooie kast of ander meubelstuk. Ook planten zijn een ideale manier om overgangen te accentueren zonder te veel ruimte te verliezen.

/

Kies de juiste meubels

Ook meubels zijn een belangrijk element om optimaal gebruik te maken van een kleine woonruimte. Vermijd zeker te grote meubels en maak ook geen gebruik van te rechthoekige meubelstukken. Opteer beter voor ronde elementen zoals een ronde lamp of een bank met ronde hoeken. Op die manier maak je je woning minder saai en een tikkeltje speelser. Beperk ook het aantal accessoires om de rust in je huis te bewaren.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Appartement, Decoratie, Kleine woonruimte, Wonen.