Jeanslexicon: hoe kies je de juiste fit?
© Fox Factor

Jeanslexicon: hoe kies je de juiste fit?

Leestijd: 2 min

Skinny, boyfriend, straight leg, bootcut,...wat jeans betreft is de keuze groot. Verdwaald tussen al die verschillende modellen? Om je het leven wat eenvoudiger te maken hebben wij een lexicon met alle verschillende jeansfits voor vrouwen samengesteld. Nu moet je enkel nog je favoriet uitkiezen!

Als er één kledingstuk is dat je echt in je kleerkast moet hebben dan is het wel de jeans. Door het grote aanbod is het echter niet altijd even eenvoudig om het juiste model te vinden. De eerste stap naar de perfecte jeans is weten welk model het beste bij jouw lichaamsbouw en stijl past. Dit jeanslexicon helpt je alvast op weg om te ontdekken in welk model je vormen het beste tot hun recht komen.

Aansluitende jeans

Aanpassende jeans

Denham € 130 –  Lois € 109,95 – Uniqlo € 39,90

Aansluitende jeans is de enige jeans die je kan dragen met alle soorten schoenen. Sneakers, ballerina’s, pumps of enkellaarsjes, keuze te over!

De slim: Dit is het ideale model om je langer te doen lijken, zeker wanneer de jeans ook nog eens een hoge taille heeft. De slim benadrukt de heupen, vormt de dijen en de kuiten, maar zit minder strak aan de enkels dan de skinny.

De skinny: De skinny is als een tweede huid. Hij is nog strakker en nog smaller aan de enkels dan de slim. Hij zet vrouwelijke vormen extra in de verf, van de heupen tot en met de enkels.

De Straight leg: De straight leg oftewel de rechte jeans is een gevestigde waarde. Hij is tegelijkertijd basic, stijlvol en tijdloos. Het is een aansluitend model, maar hij zit niet super strak om het lichaam. Hij volgt de vormen van de heupen, maar hij benadrukt ze niet en de broekspijpen zijn recht over de volledige lengte van de benen. Overdag draag je hem met sneakers voor een casual look en ’s avonds met pumps voor een elegantere look. Onmisbaar dus in de kleerkast van elke vrouw.

Losse jeans

losse jeans

OneTeaspoon

OneTeaspoon € 160

De losse jeans heeft wijdere broekspijpen dan de aansluitende jeans en kan daarom best gecombineerd worden met vrouwelijkere items. Om het silhouet niet te zwaar te maken kun je hem best niet dragen met te stoere schoenen of sportswear.

De boyfriend: Deze jeans zou recht uit de kleerkast van je lief kunnen komen, vandaar zijn naam. De boyfriend heeft een lage taille en brede broekspijpen over de volledige lengte van het been wat voor extra comfort zorgt. We dragen hem wat oversized en opgerold aan de enkels. De boyfriend is onze beste bondgenoot voor een nonchalante look.

De girlfriend: Als de vrouwelijkere versie van de boyfriend is de girlfriend iets meer aansluitend. Hij is smaller aan de benen en de enkels en zit strakker aan de taille. Het ideale model dus voor wie de boyfriend net iets te los is.

De mom jeans: De terugkomst van de mom jeans heeft te maken met de 90’s revival van de laatste jaren. Hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat dat het model was dat onze moeders droegen in die tijd. Met zijn hoge taille, lossere fit om de heupen en smaller toelopende pijpen is hij ideaal voor een retro look.

Jeans met uitlopende pijpen

Jeans met uitlopende pijpen

Liu Jo

Liu Jo White Label € 167 – € 145,90 – € 184

Bij een jeans met uitlopende pijpen zijn schoenen met hakken onmisbaar. Dit soort broeken hebben de neiging je kleiner te laten lijken.

De flare: De flare zit strak aan de heupen, heeft rechte pijpen ter hoogte van de dijen en loopt vanaf daar wijder uit tot aan de enkels en verbergt een groot deel van de schoenen. Dit model is niet te verwarren met de broek met olifantenpijpen, die nog veel wijder uitloopt en die ook minder flatterend is dan de flare.

De bootcut: Dit model is eigenlijk een flare die minder wijd uitloopt. Hij is aansluitend van de taille tot de knieën en wordt iets breder naar de enkels toe. Dit flatterende model is een hybride van een straight leg en een flare en hij wordt ‘bootcut’ genoemd omdat je er gemakkelijk laarzen onder kunt dragen.

Heb je nu enkel nog wat inspiratie nodig om je nieuwe favoriete jeans te kiezen? Ontdek hier onze selectie:

Tine Stoop De artikels van >

Houdt van dansen, verliest zich graag in een goed boek en zegt geen nee tegen avontuur. Is sinds kort de trotse eigenaar van een vintage Chanel.

Tags: Denim, Jeans, Mode, Trends.