Gucci stelt nieuwe collectie voor met een reeks kortfilms van Gus Van Sant
© Paige Powell

Gucci stelt nieuwe collectie voor met een reeks kortfilms van Gus Van Sant

Leestijd: 2 min

Geen catwalkshow, maar een digitaal filmfestival genaamd #GucciFest. Creatief directeur van het Italiaanse modehuis Alessandro Michele presenteert deze week de SS21-collectie van Gucci aan de hand van zeven kortfilms geregisseerd door Gus Van Sant. Dit wil je weten over de collectie en het project.

/

“Ik doe niet meer mee aan dit versleten ritueel”, schreef Alessandro Michele in mei op het Instagramaccount van Gucci. Onder zijn creatieve leiding groeide het Italiaanse modelabel uit tot een gigantische hit. “We weten dat we te ver zijn gegaan. Onze roekeloze acties hebben het huis waarin we leven in brand gestoken. We leefden ver van de natuur. We hebben de natuur misbruikt en gedomineerd en zelfs pijn gedaan.” Hij kondigde aan voortaan slechts twee shows te geven, in plaats van de gebruikelijke vijf (twee voor vrouwen, twee voor mannen en een gemengde cruisecollectie).

Lees ook: Ondanks corona floreert de verkoop van designerhandtassen.

Hij pleitte voor een nieuw pad, een nieuw ritme, ver weg van de vastgelegde momenten waarom collecties voorgesteld worden. “Het moet dichter bij mijn expressieve roep liggen”, schreef hij. Al weten we niet exact wat hij daarmee bedoelde. De eerste collectie in deze vorm presenteert hij deze week. Aan de hand van zeven kortfilms genaamd OUVERTURE of Something that Never Ended tijdens het #GucciFest.

Gucci x Gus Van Sant

Gus Van Sant en Alessandro Michele voor het Gucci Fest.

Gust van Sant & Alessandro Michele – Paige Powell

Michele werkte hiervoor samen met de Amerikaanse regisseur Gus Van Sant, bekend van titels als Good Will Hunting, Psycho en Milk. De kortfilms van Gucci en Gus Van Sant spelen zich af in Rome en volgen de surreële en dagelijkse routines van verschillende creatievelingen. Zo speelt in de eerste aflevering bijvoorbeeld de Italiaanse actrice/perfomer Silvia Calderoni de hoofdrol, die bekend staat om haar nonconformistische genderperformances. Het non-binaire aspect en gender-identiteit staan hier dan ook centraal.

“Ik ben een obsessieve voyeur, die graag het leven van andere mensen bespioneert”, aldus Michele aan onze collega’s van Marie Claire Italië. “Ik vond het belangrijk om na te denken over hoe de kledingstukken in beeld gebracht worden, maar wil ook tonen hoe haar dagelijkse leven eruit ziet.”

Lees ook: Deze expert in duurzame mode vertelt hoe ook wij een verschil kunnen maken.

De collectie zelf is wat je van Michele kunt verwachten: een kanten jumpsuit, een met parelmoer geborduurde avondjurk, een met pailletten versierde badmuts/tulband of een wijde broek- met blousecombo die aan de jaren zeventig doen denken. Al zien we voor de eerste keer hoe de collectie ook in het dagelijkse leven gedragen kan worden, of althans iemands versie ervan. “Ik weet niet of ik een modeontwerper of een kostuumontwerper ben. Daar ben ik zelf nog niet uit,” zegt de ontwerper. “Als Michelangelo vandaag de dag nog leefde, zou hij volgens mij een regisseur zijn.”

Jong talent

In de volgende afleveringen zullen onder meer Billie Eilish, maar ook zanger Harry Styles en Florence Welch van Florence and The Machine de hoofdrollen spelen. Tenslotte wil Michele met #GucciFest ook een platform geven aan jong talent. Na elke uitzending worden films van jonge ontwerpers getoond. Geselecteerd en ondersteund door Alessandro Michele zelf. Het gaat onder meer over Stefan Cooke, Charles De Vilmorin, Bianca Saunders en Collina Strada.

Meer info via guccifest.com. Bijkijk hieronder alvast de eerste aflevering:

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Gucci, Ss21.