Franse modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden
© Getty Images

Franse modeontwerper Pierre Cardin (98) overleden

Leestijd: 2 min

De Franse modeontwerper Pierre Cardin is dinsdagochtend op 98-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dat heeft zijn familie gemeld aan persbureau AFP.

/

Cardin werd geboren op 2 juli 1922 in Noord-Italië, als zoon van Franse wijnboeren. Hij bleek een grote interesse voor mode te hebben en ging op zijn 14de al aan de slag als leerling in een modezaak. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij aangenomen bij Elsa Schiaparelli en Christian Dior, die hem als twintigjarige knaap benoemde tot hoofd van zijn naaiatelier.

Lees ook: Model Stella Tennant plotseling overleden, haar meest iconische catwalkmomenten

Toen hij in 1951 verschillende outfits tekende voor het legendarisch gemaskerd oosters bal in het Palazzo Labia in Venetië was zijn carrière in de haute couture gelanceerd. De hele jetset was namelijk aanwezig op “het feest van het jaar” en hij werd prompt hun lieveling. Hij opende niet veel later zijn eigen atelier en winkel in Parijs, gevolgd door een mannenwinkel. Het is ook toen dat hij de zogenaamde ‘bubble dress’ ontwierp: een jurk met een smalle taille en ingesnoerde zoom zodat de rok bol komt te staan. In 1959 stelde hij zijn eerste prêt-à-portercollectie voor.

De bubble dress van Pierre Cardin

Getty Images

Cardin stond bekend als een pionier van de prêt-à-porter. Hij was een van de eerste modeontwerpers die het shop-in-shopprincipe toepaste in een grootwarenhuis en mannen op de catwalk liet lopen. Hij werkte een licentiesysteem uit waarbij diverse producten met zijn naam – waaronder ook stropdassen, sigaretten, parfums en zelfs mineraalwater – over de hele wereld verkocht werden.

Lees ook: Tweedehands is big business, ook deze merken doen mee

Al snel richtte Cardin zich ook op Azië. In 1957 ging hij voor het eerst naar Japan, dat toen nog in volle heropbouw was, en organiseerde hij ook modeshows in China vanaf 1979. In 1992 werd Cardin als eerste modeontwerper toegelaten tot de Franse Academie voor Schone Kunsten.

Pierre Cardin op het filmfestival van Cannes

Getty Images

De futuristische vormen, geometrische motieven en architecturale lijnen zijn altijd een rode draad geweest in zijn werk. Hij hield ook van de primaire kleuren, naast goud en zilver. Hypermodern voor die tijd, en daarom zo populair. Net als collega Coco Chanel koos hij steevast voor comfort: mini-jurken in A-vorm, broekpakken in rekstof en veel uniseks mode.

Cardin kleedde verschillende bekende gezichten zoals Cathérine Deneuve en Mia Farrow. Privé was hij een tijdje verloofd met actrice Jeanne Moreau, maar daarna kwam hij uit de kast als homo.

Tot late leeftijd bleef hij aan het roer staan van zijn bedrijf. Zo succesvol als in de jaren vijftig, zestig en zeventig werd hij nooit meer, al bleek hij een gehaaid zakenman. Het eerder genoemde licentiesysteem bleek een groots succes en nog steeds vind je tal van producten met zijn logo op. Hij kocht in 1992 ook het ‘Palais Bulles’ nabij Cannes op, wat hij als vakantieverblijf gebruikte en verhuurde voor exclusieve feesten en modeshows. Hij was ook eigenaar van restaurantketen Maxim’s en bezat het kasteel Lacoste in Vaucluse waar hij jaarlijks een muziekfestival organiseerde.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.