Deze vintage Ikea-meubels gaan voor duizenden euro’s de toonbank over
© @billy.forsale

Deze vintage Ikea-meubels gaan voor duizenden euro’s de toonbank over

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

De Londense meubelliefhebber Harry Stayt organiseerde eind vorige maand een online archive sale van meer dan 100 vintage Ikea-meubels. Mét succes. Al de authentieke stukken vlogen de deur uit, soms voor duizenden euro's. Ikea-vintage is populairder dan ooit. 

/

Billy.Forsale

Op 26 november kregen fans van het Zweedse warenhuis Ikea de kans om enkele unieke vintage meubels te scoren via een archive sale van Billy.Forsale. Van tafels en stoelen tot zelfs verlichting en accessoires, meer dan 100 unieke items werden verkocht. Van velen zou je zelfs nooit gedacht hebben dat ze van Ikea komen.

Denk bijvoorbeeld aan de ‘Vilbert’-stoel die Verner Panton in 1994 aan Ikea voorstelde, en waarvan er slechts 4.000 exemplaren gemaakt zijn wegens tegenvallende verkoop. Of de ‘Nordisk’-stoel in de uitvoering van Philippe Starck en de ‘Kila’-lamp van Harry Allen die in 2001 op de markt kwam.

Harry Stayt startte zo’n vijf jaar geleden met zijn zoektocht naar vintage Ikea-meubels uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Het begon met een reis naar Zweden waarvan hij terug kwam met 40 oude catalogussen, die als snel dienst deden als de kompas in zijn research. Vandaag kan je nog altijd enkele van die catologussen aankopen op de website www.Billy.forsale.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BILLY (@billy.forsale)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BILLY (@billy.forsale)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BILLY (@billy.forsale)

/

Vintage-Ikea is populair

Oude ontwerpen van Ikea zijn al een tijdlang populair. In 2018 brachten ze zelf een vintagecollectie uit, waarin de woonwarenreus oude ontwerpen opnieuw in productie bracht. Maar de authentieke oude stukken gaan al langer voor recordbedragen over de toonbank. Op veiligen brengen bepaalde stukken soms tot meer dan 55.000 euro op.

What’s in it for you?

Heb je de uitverkoop gemist, maar wil je niets liever dan ook zo’n uniek item op de kop tikken? Volg dan de Instagrampagina @Billy.forsale voor giveaways, vintage Ikea content en kom als eerste te weten wanneer de volgende archive sale plaats vindt.

Lees meer Marie Claire op: Interieurcrush: Gustaf Westman, Instagram’s favoriete interieur designer, Belgische musea mogen terug open: wie opent wanneer, en met welke tentoonstelling? en Gent: 7 nieuwe adresjes om nu te ontdekken.

Tags: Archive sale, Ikea, Vintage.