Chanel Haute Couture SS23: een collectie geïnspireerd op het appartement van Coco Chanel
© Chanel

Chanel Haute Couture SS23: een collectie geïnspireerd op het appartement van Coco Chanel

Door Margo Verhasselt  & Malvine Sevrin
Leestijd: 1 min

Geïnspireerd door de unieke sfeer van het beroemde Parijse appartement van Gabrielle Chanel, creëerde Virginie Viard een collectie vol verwijzingen naar het bestiarium van 31 rue Cambon.

/

Voor deze SS23 Haute Couture collectie werkte Virginie Viard opnieuw samen met de Franse hedendaagse kunstenaar Xavier Veilhan. “Voor onze derde samenwerking heb ik Xavier Veilhan gevraagd het bestiarium van de flat opnieuw te interpreteren en er zijn eigen bestiarium in te verwerken”, vertelt Viard. Het resultaat? Elf monumentale dieren van hout, karton en papier die de kunstenaar bedacht en die de collectie tot leven lieten komen.

Lees ook: Waarom miljoenen meisjes anno 2023 niet naar school gaan

Voorafgaand aan de show lichtte het modehuis al een tipje van de sluier op Instagram, en toonden ze beelden van model Vivienne Rohner in een gigantische houten vogel aan de Rue Cambon in Parijs. Deze enorme ‘couture creatures’ van Chanel werden uiteindelijk het decor van de coutureshow.

/

Een sprookjesachtige parade

Viard stuurde speelse mantelpakken met plooirokken de catwalk op en toonde de code voor hun vrouwelijk uniform. Hoge hoed, strik, witte handschoenen, rijglaarzen, satijnen cape, plooirok, double-breasted jasje of basque, slabbetjes, pailletten, korte broek of petticoat.

Ook in de collectie zien we het dierenthema terugkeren: heel wat stuks werden voorzien van geborduurde of blinkende, dierlijke, details. Het langverwachte laatste silhouet van de Haute Couture lente-zomer 2023 collectie eindigt met een bruid in een jurk geborduurd met zwaluwen.

Lees ook: ‘Close’ van Lukas Dhont genomineerd voor een Oscar, wij spraken hem

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Chanel.