5 handige tips voor een zen interieur
© Toa Heftiba - Unsplash

5 handige tips voor een zen interieur

Door Lea Moreau en Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Tijdens deze vakantie kan je ook je vrije tijd spenderen aan... het creëren van een oase van rust en kalmte in je huis! Een zen interieur is meer dan alleen een kwestie van decoratie. Ontdek hier onze vijf tips om van jouw huis een heerlijke plek van rust te maken.

Maak optimaal gebruik van de ruimte

Niets is deprimerender dan bijna over je eigen voeten vallen in een kamer vol rommel. Een nette, geordende ruimte is dan ook de eerste stap naar innerlijke rust. Om visuele afleiding te vermijden, gooi je rommel en overbodige spullen bij het afval. Spaar enkel wat je echt nodig hebt. Opbergdozen zijn erg handig om al je spullen te organiseren. Je merkt meteen dat je huis veel meer zen aanvoelt, wanneer er geen spullen op de grond liggen en alle ruimtes goed afgebakend zijn.

/

Personaliseer je interieur

Je voelt je pas echt thuis in een interieur dat compleet bij je past. Durf ook thuis je eigen smaak te uiten. Stal dus gerust al je leukste vakantiefoto’s en familieportretten uit. In combinatie met een in een lichte kleur geschilderde muur brengen de foto’s extra warmte en sfeer in je huis. Hou er wel rekening mee dat je moeilijker tot rust komt in een huis met felle kleuren. Overigens mag je je instinct de vrije loop geven!

Le calme avant la tempête 🙈 #athome #madecoamoi #decoration #interior #cosyhome

Een bericht gedeeld door FrenchyFancy (@frenchyfancy) op

/

Kies voor natuurlijk licht

Helder licht is een essentieel onderdeel van een goed humeur. Om zoveel mogelijk natuurlijk licht in huis te krijgen, hou je de ramen best zo vrij mogelijk. Het helpt ook om spiegels vooraan je woonruimte te plaatsen. Spiegels verspreiden en reflecteren namelijk het licht. ’s Avonds kies je liefst voor een zwak licht. Dineren bij kaarslicht is nog steeds het toppunt van romantiek!

This may be the most soothing bedroom we’ve ever done!⠀ ⠀

Een bericht gedeeld door Havenly (@thehavenly) op

/

Breng de natuur in huis

Planten hebben een positief effect op onze gezondheid. Zeker adaptogene planten zoals ginseng, reishi of rozewortel. Ze verhogen het natuurlijk vermogen van ons lichaam om om te gaan met stress. Bovendien verminderen ze ook gevoelens van angst. De planten maken het interieur niet alleen zen, ze zorgen er ook voor dat je je beter kan concentreren. De vijf elementen (water, aarde, vuur, metaal en hout) helpen je om de sfeer in huis te harmoniseren. Kaarsen, een fontein of meubelen uit hout doen meteen wonderen voor de rust in huis.

Hope your Saturday is sweet and relaxing! 🌿 📷: @emiliana.pl

Een bericht gedeeld door The Potted Jungle (@thepottedjungle) op

/

Breng natuurlijke geuren in huis

Je woning dagelijks verluchten is een dagelijkse stap om alle vieze geuren te elimineren. Toch kan een extra hulpmiddel nooit kwaad. Kies altijd voor natuurlijke in plaats van synthetische geuren. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een kaars met etherische oliën of kaarsen gemaakt uit bijenwas. En om frisse geuren met esthetiek te combineren, haal je gewoon een vers boeket bloemen in huis! Geuren hebben een sterke invloed op ons humeur. Een fris ruikend huis is dus ook een zen huis.

En mode #détente #zen 😍

Een bericht gedeeld door Diffuseurs huiles essentielles (@myhome_boutique) op

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Binnenhuis inrichting, Interieur, Zen.