10 vragen aan illustratrice Kera Till, die al werkte voor Chanel, Hermès en Dior
© Kera Till

10 vragen aan illustratrice Kera Till, die al werkte voor Chanel, Hermès en Dior

Leestijd: 3 min

Online decoshop Westwing heeft een capsulecollectie gelanceerd in samenwerking met Kera Till. De Duitse illustratrice die al opdrachten maakte voor grote namen als Cartier, Chanel en Dior. Een interview met de succesvolle artieste over welke opdracht het pad effende, haar tips voor kunstenaars die amper nog werk hebben door de coronacrisis en meer. 

/

Kera Till (38) is geboren en getogen in München en verdeelt haar tijd momenteel tussen haar thuisstad en Parijs. Ze staat bekend om haar dromerige sprookjesillustraties. Waar wij, in de huidige tijdsgeest, maar wat graag in zouden verdwijnen. De illustraties zijn net als Kera zelf: girly, omgeven door een zekere luchtigheid en altijd vrolijk. Haar tekeningen sieren boeken, filmaffiches, T-shirts, briefpapier en nu ook enkele kussens, posters en notitieblokken van Westwing.

Je hebt politieke wetenschappen gestudeerd, waarom maakte je de overstap naar mode-illustratie?

“Al van kinds af aan maak ik mode-illustraties, ik wist alleen niet dat het ook een fulltime job kon zijn. Toen ik begin twintig was, liep ik stage bij de luxewebshop Net-a-Porter in Londen. Daar had ik voor de eerste keer de moed om mijn illustraties te tonen aan iemand anders dan mijn ouders. De art director bleek fan en bood mij een kleine opdracht aan voor de website. Vanaf dan was ik zelfzeker genoeg om hiermee verder te gaan.”

Hoe ben je gestart in de industrie?

“Na die eerste job voor Net-a-Porter kreeg ik al snel opdrachten aangeboden van magazines zoals Tatler en Vogue. Met die editorial illustraties kon ik een portfolio samenstellen waarna de bal aan het rollen ging.”

Waren er grote opdrachten die het pad echt geëffend hebben voor jou?

“Absoluut! Er waren verschillende mijlpalen in mijn carrière die het pad geëffend hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn eerste opdracht voor Tatler, de winkelramen van Hermès, de huisstijl van het New Yorkse hotel The Carlyle, Tokio bezoeken met Faber-Castell, live tekenen tijdens een show van Chanel en ook de illustratie over corona die ik begin dit jaar postte op mijn Instagrampagina. En natuurlijk mijn werk zien verschijnen op verschillende producten, oppervlakken en omgevingen zoals ruiten, flessen, dozen en nu natuurlijk ook op de producten van Westwing. Hier droomde ik al lang van en ik ben erg blij met het resultaat.”

Hoe ziet een typische dag in het leven van Kera Till eruit?

“Nadat ik mijn zoon Louis heb afgezet aan het kinderdagverblijf race ik naar huis om meteen te beginnen werken. Zoals geldt voor alle werkende moeders, heb ik geen tijd te verliezen! Ik probeer dus zoveel mogelijk gedaan te krijgen zodat ik ’s avonds tijd met mijn familie kan doorbrengen.”

Wat is je favoriete creatie tot nu toe?

“Ik vond het geweldig om mijn ‘Commuting from Home’-kaart viraal te zien gaan op sociale media een aantal maanden geleden.”

Je hebt voor Westwing een capsulecollectie ontworpen, hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

“Ik heb eigenlijk van in het begin van mijn carrière samengewerkt met Westwing aan kleine projecten. Een paar jaar geleden bezocht het team bijvoorbeeld mijn huis om er een interieurartikel over te maken voor de website en later het boek. Onlangs tekende ik ook nog de navigatie-icoontjes voor de website. Het merk stond altijd open voor mijn ideeën en verkocht steeds kleine bureau-artikelen van mij. Ik had al vaak aan Delia (Lachance, de oprichtster van Westwing, red.) verteld hoe fijn ik het zou vinden om mijn illustraties op kussens en dekbedden te zien. Zo geschiedde.”

Hoe begin je aan zo’n opdracht?

“Ik maak steeds een eerste opzet met pen en papier en overloop mijn ideeën dan met de klant. Na een paar aanpassingen werk ik het idee verder uit met inkt en waterverf. Die print scan ik in en soms herteken in het digitaal nog een beetje bij. Voor deze samenwerking haalden we ook inspiratie uit mijn meest populaire posts op Instagram.”

Wat is je favoriete stuk uit de collectie?

“Ik hou van de croissants omdat ik vind dat ze ook goed passen op een stoel in de keuken. Al vind ik ze vooral leuk naast elkaar.”

Veel artiesten hebben het nu (nog) moeilijker door de coronacrisis. Wat is jouw advies aan hen?

“Maak simpelweg het beste van de situatie door er kunst van te maken. Mensen zoeken tijdens een globale crisis net naar verbinding door kunst en beelden. Corona heeft invloed op de hele planeet dus beelden zullen iedereen aanspreken.”

Je woont momenteel voornamelijk in Parijs. Wat zijn je favoriete plekken?

“Ik werk momenteel samen met Le Grand Paleis dus ik breng daar veel tijd door. Shoppen doe ik graag in het grootwarenhuis Le Bon Marché waar ik overigens al live mocht tekenenen met Faber-Castell. Mijn favoriete eetadresje is uiteraard Ladurée. Ik werk al 13 jaar voor hen, ze zijn mijn oudste en meest loyale klant.”

Bekijk en shop de collectie van Kera Till x Westwing hieronder.

 

 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Deco, Illustratie, Westwing.