Vanille in parfums, zoet en verleidelijk
©

Vanille in parfums, zoet en verleidelijk

Leestijd: 2 min

De geur van zoete en zachte vanille betekent voor veel mensen huiselijkheid en geborgenheid, maar eigenlijk is vanille best een kostbare specerij. Niet zo banaal dus als we zouden denken.

/

Oorspronkelijk komt de wilde orchidee van vanille uit Mexico, vandaag de dag wordt ze bijna overal ter wereld gecultiveerd. Madagaskar is de grootste exporteur ter wereld en herbergt de belangrijkste variëteit die in de parfumerie wordt gebruikt: vanille planifolia, ook wel de bourbon-vanille genoemd. “Er is nog een andere, veel minder gebruikte soort vanille: die van Tahiti, vanilla tahitiensis, met bijzondere anijstonen”, zegt Bertrand Duchaufour, neus van het Franse parfumhuis Les Bains Guerbois.

Vanille, van bloem tot parfum

Vind je de geur van vanille banaal alledaags? Fout: om van de bloem naar het parfum te gaan, zijn vele stappen nodig. Het produceren van natuurlijke vanille is een lang en duur proces. Om het vanillestokje te verkrijgen waaruit het intense aroma wordt gehaald dat wij kennen, moeten de vruchten van de plant acht tot negen maanden groeien. De vrucht ziet er uit als een lange peul. Vlak voor de vruchten rijp zijn, worden ze geplukt om voor 18 tot 34 maanden verder te rijpen. Zo onstaan de vanillekristallen. Wat we kennen als vanillestokjes zijn de gedroogde peulen van de orchidee.

/

Delicaat en duur

Vanille is uiterst delicaat en tijdrovend om mee te werken, en een zeldzaam en kostbaar ingrediënt dat bijzonder duur is. “Natuurlijke vanille is bijna onbruikbaar in de hedendaagse parfumerie, of alleen in minieme hoeveelheden vanwege de buitensporige prijs”, bevestigt de neus. Wat gebruiken parfumeurs dan? Synthetische vanille, waaronder natuuridentieke vanilline en ethylvanilline. “Dit zijn heerlijke grondstoffen, zeer effectief en goedkoop, die voldoen aan de behoeften van de markt en gourmand-effecten geven, die tegenwoordig onmisbaar zijn in parfums”, verzekert de expert.

Een krachtige basisnoot

Door zijn zoetheid en zachtheid, associëren mensen vanille vaak met hun kindertijd. Maar tegelijk heeft vanille ook een krachtige verleidingskracht, want vanille kan ook verfijnd, wulps en zelfs sensueel zijn. Vanille wordt meestal gebruikt als basisnoot om composities te ondersteunen en ze kracht bij te zetten (basisnoten zijn het dichtste en meest intense deel van de olfactorische piramide, red.). De olfactorische rijkdom gaat goed samen met een groot aantal ingrediënten en onthult meerdere, soms onverwachte facetten.

“Vanille wordt vaak geassocieerd met gourmandnoten zoals koffie, karamel of chocolade”, zegt Duchaufour. “Het gaat ook goed samen met muskusgeuren vanwege zijn poederachtige effecten, evenals in kruidige en oriëntaalse parfums, en in leder en tabak.” Vanille is de basis van iconische geuren als Shalimar van Guerlain, Angel van Thierry Mugler, Allure van Chanel en Black Opium van Yves Saint Laurent.

/

Enkele extra tips en tricks

Spray een parfum steeds op de binnenkant van de polsen, achter de knieën, het midden van de borst, de nek en achter de oren. Voor nog langer draagplezier, zorg ervoor dat je je hydrateert met een balsem of lotion voordat je de parfum op het lichaam sprayt. Voor een subtielere geur, spray de parfum op je handdoek voor het drogen van je haar of direct op je borstel voor het stylen.

Shop onze favoriete vanillegeuren

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Parfum, Vanille.