King’s Cross: Londens booming buurt
©

King’s Cross: Londens booming buurt

Leestijd: 2 min

De wijk King’s Cross in Londen, bij St Pancras International waar de Eurostar arriveert, heeft niet meer de ongure reputatie van enkele jaren geleden. Dat bedrijven als Google, Louis Vuitton, ArtFund en The Guardian plus enkele culturele instellingen de buurt wisten te vinden, deed de wijk boomen.

Urban Partners, een collectief van bedrijven (The Guardian, HS1, GNH, King’s Cross, Eurostar…) werkt samen met de lokale gemeenschap volop aan de transformatie van de wijk. Nu al werpt dat z’n vruchten af en is King’s Cross flink op weg de nieuwste hippe wijk van Londen te worden.

P_KXC_ECA_GSQ_N3539_kxweb-800x450

Centraal ligt Granary Square, een nieuw plein met meer dan 1000 fonteinen die elk afzonderlijk gecontroleerd en verlicht kunnen worden. Spectaculair zowel ’s nachts als overdag en populair voor trouwreportages. Bij Granary Square vind je naast kunstschool Central St Martins ook heel wat prima restaurants. Favoriet is de Canalside Bar van resto The Lighterman, met een terras aan de rand van Regent’s Canal (thelighterman.co.uk). Ook Grainstore en Caravan zitten op Granary Square samen met een filiaal van de geweldige Indiër Dishoom. Er is het trendy German Gymnasium, Vinoteca, streetfoodcollectief KERB… Zeker de moeite als je in de buurt van St.Pancras op zoek bent naar een goed restaurant.

Nog food: check ook deze websites even… www.kerbfood.com/kings-crosswww.caravankingscross.co.ukwww.plumandspiltmilk.comwww.shrimpys.co.ukwww.kingscrosskiosk.com,www.grainstore.comwww.globalgeneration.org.uk.

Schermafbeelding 2016-06-19 om 14.57.59

St Pancras en King’s Cross hebben al een ruim winkelaanbod (American Apparel, Kiehl’s, Oliver Bonas…) en voor 2016 zijn er nog een aantal openingen gepland waaronder Nike. Voor sightseeing is er de British Library, Francis Crick Institute, Skip Garden, King’s Cross Pond Club (met zwemvijver), de Wellbeing Walk… Harry Potter-fans trekken naar platform 9¾ van het King’s Cross station. Ook Regent’s Canal, dat van de Thames bij Limehouse Basin tot het Grand Union Canal loopt, is een aanrader. Kijk naar de bootjes vanop de trappen bij Granary Square of wandel langs de oever naar Camden of Islington. Meer info vind je in het Visitor Centre in Stable Street. Meer info: www.kingscross.co.uk.

GNH

Wij sliepen in het gerenoveerde Victoriaanse Great Northern Hotel. Niet alleen de GNH bar en het restaurant Plum + Spilt Milk maken een publiekstrekker van het luxueuze boetiekhotel, z’n Kiosk vlakbij de perrons van King’s Cross lokt met de roast meat sandwiches, of gewoon een meeneemkoffie, ook heel wat pendelaars. Het hotel zelf is erg mooi opgeknapt, met ruime kamers – modern met een Britse knipoog. Het ontbijt wordt à la carte opgediend bij Plum + Spilt Milk. Op 25 meter van de Eurostar terminus en middenin King’s Cross St Pancras is het ook de ideale uitvalsbasis om Londen te verkennen, zonder met koffers te zeulen of extra taxi’s te nemen. Info: www.gnhlondon.com/London

Pancras

TIP: Boek online Eurostar-tickets voor de laagste prijs (€ 33 enkele reis) via het nieuw digitaal platform SNAP. Inloggen op Snap via Facebook, reisdatum en bestemming kiezen, plus je voorkeur voor vertrek ‘s ochtends of ’s namiddags. 48 uur voor vertrek bevestigt Eurostar het exacte vertrekuur. Boeken kan vanaf zeven dagen voor vertrek. Je moet enkel een nachtje ter plaatse blijven en meteen ook een retourticket boeken. Kinderen tot vier jaar kunnen gratis mee. Je hebt recht op twee stuks bagage en een stuk handbagage per persoon zonder gewichtsbeperking. Inchecken kan tot dertig minuten voor vertrek. Meer info: snap.eurostar.com.

Katrien Huysentruyt De artikels van >

Tags: Central St Martins, Eurostar, German Gymnasium, Granary Square, King's cross, Londen, St pancras, The lighterman.