Dior Lady Art 7: deze artiesten deden mee aan het kunstproject
© dior

Dior Lady Art 7: deze artiesten deden mee aan het kunstproject

Door Lore Ginneberge, Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Elf artiesten van over de hele wereld mochten voor de zevende editie van het Dior Lady Art-project de Lady Dior-tas herwerken tot een waar kunstproject.

/

Elk seizoen wordt de Lady Dior onder handen genomen door kunstenaars van uit de hele wereld. De adembenemende samenwerking zorgt zo voor nog adembenemendere verzamelobjecten.

Van Egypte tot de Verenigde Staten, van Qatar tot China, de laatste nieuwe editie van het Dior Lady Art-project plukte tien kunstenaars van over de hele wereld. In deze impressionante collab smelten culturen samen en ontdek je een ode aan verschillende technieken, knowhow en inventiviteit. Onder hen 6 vrouwelijke kunstenaars die de iconische Lady Dior handtas een metamorfose gaven, nu eens subtiel, dan weer bijna onherkenbaar:

Ghada Amer

De Egyptische kunstenares Ghada Amer is een toegewijde feministe en stelt het lichaam en de plaats van vrouwen in de kunstwereld en de hedendaagse samenleving ter discussie in haar hybride werken, waarbij ze zowel schildert als borduurt.

art handtas lady dior

Harry Eelman

Het leder van de tas is versierd met een patchwork van borduurwerk, edelstenen en pailletten, of een handgeweven tapijt, waardoor de woorden “strong”, “loving”, “resilient” of “determined”, kunnen worden gegraveerd, die de kwaliteiten oproepen die aan vrouwen worden toegeschreven.

/

Sara Cwynar

Lady Dior handtas

Harry Eelman

De in Canada geboren kunstenares Sara Cwynar, nu New Yorker in hart en nieren, stelt in haar werk de mediatisering van het alledaagse in vraag door een constante versnelling van het beeld met behulp van verschillende media – van fotografie tot collage, van performance tot boeken.

Lees ook: Cartier herlanceert iconisch Tank Française horloge

Cwynar verlangde ernaar om met haar Lady Dior handtas het gevoel van het verstrijken van de tijd vast te leggen. Het riet vormt de achtergrond voor een combinatie van 19e tot de 21e eeuwse van het internet geplukte beelden. In een tweede versie zijn ze ingekapseld in transparant pvc. De ultieme verrassing zit binnenin de tas: een poëtische weergave van een bewolkte hemel, subtiel op sprookjesachtige manier.

/

Minjung Kim

© Marion Berrin Dior

Marion Berrin

Het werk van deze Koreaanse artiest is een uitnodiging om zichzelf en de wereld te verkennen, in een constante zoektocht naar rust door de effecten van materialen, transparantie en kleurgradaties.

Minjung Kim herinterpreteert Lady Dior aan de hand van vier reizen. Haar schilderij “The Street” is rechtstreeks op de tas gedrukt en wordt onderbroken door bloemen in organza tule. Kim liet zich verder inspireren door het vakmanschap van de voorouderlijke kunst op Hanji papier.

/

Zhenya Mashneva

mashneva

Marion Berrin

Op het kruispunt van archeologie en moderne geschiedenis tonen de boeiende en kleurrijke wandtapijten van Zhenya Mashneva de grootsheid, het verval en de ineenstorting van het industriële tijdperk, maar ook de dromerige melancholie van verlaten landschappen over de hele wereld.

Voor Lady Dior wilde ze nadenken over de plaats van de vrouw in de maatschappij,  over het gewicht van haar verantwoordelijkheden. Een van de modellen wordt onthuld op een spectaculaire verwijderbare sokkel van grote harsnaalden. Alle tassen zijn versierd met borduurwerk, zowel binnen als buiten, gemaakt met een innovatieve techniek die overeenkomt met die van het modehuis.

/

Françoise Pétrovitch

marion berrin

Marion Berrin

Het werk van Françoise Pétrovitch belicht via tekeningen, sculpturen, schilderijen en video de schuchtere vrijheid van de adolescentie. Haar zekere en boeiende lijn traceert de dualiteiten van het bestaan.

De vogel is een terugkerend motief in haar werk en wordt op drie manieren afgebeeld op de Lady Dior, op wit en zwart leer, maar ook op een tie-dye versie. Binnenin zit een spiegelende stof, een subtiele uitnodiging tot zelfonderzoek.

/

Bouthayna Al Muftah

Onze favoriet? De sublieme tas van de Qatarese multidisciplinaire kunstenaar Bouthayna Al Muftah. Ontdek het creatieproces in deze video:

Lees ook: Kwart van de Belgen gelooft niet dat menstruatiearmoede bestaat

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Dior.