In het kort

  • Belle Gibson heeft een imperium opgebouwd rond nepgeneesmiddelen, zoals appelciderazijn, en een valse verhaal over terminale kanker.
  • In 2015 onthulden journalisten, waaronder Richard Guilliart en het programma 60 Minutes, haar leugens, wat resulteerde in een groot schandaal.
  • Ze werd veroordeeld tot een boete van 410.000 Australische dollars wegens verduistering van geld bestemd voor goede doelen, echter heeft ze dit bedrag nog steeds niet volledig terugbetaald.
  • Hoewel ze momenteel ver weg van de schijnwerpers leeft, bestaan er nog steeds twijfels over haar huidige activiteiten.

In de wereld van wellness stralen sommige namen fel voordat ze abrupt uitdoven. Dat geldt ook voor Belle Gibson, die beroemd werd dankzij miraculeuze recepten die ernstige ziektes zouden genezen, zoals haar beroemde gebruik van appelciderazijn. Maar achter dit succesverhaal school een grootschalige misleiding, onthuld door vastberaden journalisten. Wat is er werkelijk gebeurd?

Het begin van het verhaal: de snelle opkomst van Belle Gibson

Belle Gibson, een naam die ooit klonk als een symbool van hoop in de wellness wereld, wist de aandacht van het publiek te trekken door een hartverscheurend verhaal te vertellen. Ze beweerde te lijden aan terminale kanker en beweerde deze ziekte te hebben omgekeerd door radicale veranderingen in haar levensstijl. Een van haar bekende methoden was het intensieve gebruik van natuurlijke producten, zoals de beroemde appelciderazijn, gepresenteerd als een wonderoplossing.

Succes liet niet lang op zich wachten. Met haar app “The Whole Pantry” en een gelijknamig boek werd ze al snel een symbool van wellness. Duizenden mensen over de hele wereld geloofden in haar getuigenis en volgden haar aanbevelingen. Maar het mooie verhaal, hoe inspirerend ook, zou snel instorten.

De waarheid komt aan het licht: leugens en teleurstelling

In 2015 viel het doek. Een diepgaand onderzoek uitgevoerd door Richard Guilliart, een journalist, en uitgezonden in het programma 60 Minutes, onthulde dat Belle Gibson nooit kanker heeft gehad. Alles was een zorgvuldig bedachte leugen. Haar ontroerende verhalen, haar heldhaftige levenskeuzes: het was allemaal slechts een façade om een bloeiende carrière op te bouwen.

De onthulling veroorzaakte een schok. Hoe kon zo’n oplichterij zoveel mensen bedriegen? Belle Gibson beweerde ook een deel van haar winst te doneren aan liefdadigheidsinstellingen, maar het bleek dat ze deze fondsen anders had gebruikt. Zelfs Netflix, dat overwoog om een documentaire over haar leven te produceren met Kaitlyn Dever in de hoofdrol, trok zich terug vanwege de omvang van het schandaal.

Juridische straffen en een recordboete

Vanwege de publieke verontwaardiging werden Belle Gibson vervolgd. In 2017 werd ze door de Australische rechter veroordeeld tot een boete van 410.000 Australische dollars, voornamelijk vanwege de verduistering van geld dat oorspronkelijk bestemd was voor liefdadigheidsorganisaties. Maar Belle Gibson heeft dit bedrag nooit volledig betaald, wat het gevoel van onrechtvaardigheid onder de mensen die ze bedrogen heeft versterkt.

De stad Melbourne, waar Belle Gibson woont, is diep getroffen door deze zaak. Velen zien het als een voorbeeld van hoe publieke figuren de kwetsbaarheid van anderen kunnen manipuleren om er zelf van te profiteren.

Een leven buiten de schijnwerpers, maar twijfels blijven bestaan

Wat doet Belle Gibson tegenwoordig? Teruggetrokken uit de media leidt ze een relatief discreet leven. Toch zijn er regelmatig stemmen die twijfels uiten over haar huidige activiteiten. Sommigen vragen zich af of ze andere manieren heeft gevonden om te profiteren van de goedgelovigheid van mensen.

Deze zaak roept bredere vragen op: waarom zijn we soms zo snel geneigd om buitengewone verhalen te geloven? Naast het blootleggen van individuele tekortkomingen, onthult het verhaal van Belle Gibson de gevaren van een cultuur waarin wellness een lucratieve onderneming kan worden, vaak ten koste van de waarheid.