5 Belgische juwelenmerken om in de gaten te houden
© Fragille

5 Belgische juwelenmerken om in de gaten te houden

Leestijd: 3 min

Er beweegt wat in het Belgische juwelenlandschap. Naast de klinkende namen duiken steeds meer kleine labels op die de markt proberen te veroveren. Omdat we bij Marie Claire fan zijn van talent van eigen bodem, zetten we hieronder 5 van zo'n merken in de kijker. 

/

Alexandre Hekkers

Na het afronden van zijn rechtenstudies aan de Vrije Universiteit van Brussel en het toetreden tot de Brusselse balie, besefte Alexandre Hekkers al snel dat de juridische wereld niet de zijne was. Hij besloot zijn carrière als advocaat stop te zetten om goudsmid-juwelenontwerper te worden. In 2016 maakte hij zijn eerste stages af in de Brusselse en Antwerpse juweliersbranche. Amper twee jaar later won hij de 14de editie van de ‘Jewelry Awards’ in het Antwerpse Diamantmuseum (DIVA), waarna hij besloot zich in Antwerpen te vestigen en zijn eigen gelijknamige merk te lanceren.

Alexandre Hekkers staat voor klassiekers in een hedendaags jasje. Door met een combinatie van goud en zilver te werken, houdt hij de prijzen toegankelijk. Alle ontwerpen zijn bovendien uniseks en 100% made in Belgium.

Meer info: alexandrehekkers.com

/

FRAGILLE

Gille Peeters ontwierp al tijdens haar studie edelsmeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen juwelen onder de naam Fragille. Nu is het haar full-timejob. Met haar werk wil ze het clichébeeld van juwelen doorbreken. Ze gebruikt klassieke premium materialen, maar kiest resoluut voor abstracte en organische vormen die te midden houden tussen moderne kunst en draagbaarheid. Daarmee wil ze een divers publiek aanspreken dat luxe net zoals zij op een onconventionele manier bekijkt. Haar juwelen zijn uniseks en allemaal handmade door haarzelf in Antwerpen. Tot voor kort had Gille een pop-upwinkel in de Kammenstraat, nu zijn haar ontwerpen te koop in haar atelier in het Diamantdistrict en via de webshop.

Meer info: fragille.be

/

Miono

Miono is het Brusselse juwelenmerk van Catherine Merlin, waarin ze rock-’n-roll en klassieke elegantie met elkaar combineert tot geraffineerde statement ontwerpen. Elk juweel wordt door haar zelf met de hand vervaardigd in haar atelier in het centrum van Brussel. Hier ontvangt ze je ook op afspraak. Ze werkt uitsluitend met edele metalen en (half)edelstenen. Haar juwelen stralen een tijdloze, krachtige elegantie uit.

Meer info: miono.be.

/

Georgina Sangines

De in Mexico geboren en getogen ontwerpster Georgina Sanginés verhuisde in 2018 naar Antwerpen om haar eigen juwelenmerk op te richten. In haar thuisland werkte ze in de culturele sector waar ze nauw samenwerkte met lokale kunstenaars. Die achtergrond in hedendaagse kunst zet ze in ons land om tot eigentijdse, tijdloze en speelse ontwerpen.

De jonge Mexicaanse wil dat haar juwelen vanuit verschillende perspectieven gezien kunnen worden. Als een persoonlijk statement, een draagbaar sculptuur of simpelweg een leuk accessoire. Ze wil vrouwen aanmoedigen om zich goed in hun vel te voelen, trots op hunzelf te zijn en daarnaast hoopt ze een gemeenschap te creëeren van gelijkgestemde zielen die eenzelfde passie voor sieraden hebben en willen samenwerken waar mogelijk.

De meeste van haar juwelen maakt ze zelf met de hand in Antwerpen. Voor bepaalde collecties werkt ze samen met een atelier in Portugal waar alleen vakmensen werken die al meer dan 30 jaar ervaring hebben.

Meer info: georginasangines.com.

/

Elliot & Ostrich

Met een goudsmid en juwelier als mama en een diamond trader als vader groeide Jennifer Elliot letterlijk op tussen de juwelen. Na een paar omwegen als juriste en marketeer, kroop het bloed tóch waar het niet gaan kon en besloot ze in 2018 haar eigen juwelenmerk op te richten. Met Elliot & Ostrich wil ze meaningful fine jewellery aanbieden. Juwelen van hoge kwaliteit, die tevens een verhaal vertellen. Zo liet Jennifer zich voor de recente Nudes-collectie bijvoorbeeld inspireren door Black Lives Matter. Ze koos er diamanten in huidskleur en ruwe edelsteen – van licht tot donker beige, bruin, geel enzovoort – voor uit zodat elke vrouw een ‘nude’ kan vinden dat past bij haar huidskleur. Ze werkte daarbij ook voor het eerst met lab grown diamanten naast de natuurlijke en geslepen varianten.

Sinds mei 2020 is Elliot & Ostrich niet langer een ‘one-woman show’ maar wordt het juwelenhuis beheerd door zowel Jennifer als de nieuwe medevennoot Sylvie Arts. Zij werkte onder andere mee aan de internationalisering van Delvaux en zal zich bij Elliot & Ostrich toeleggen om het label naar een hoger niveau te tillen. Zo openden ze in maart hun cocoon boutique The Nest, op een verborgen plek op de 5de verdieping van een flatgebouw in Antwerpen.

Meer info: elliotandostrich.com.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Vivienne Westwood is 80 jaar, lees hier een portret van het mode-icoon. Dit zijn de modekleuren voor de lente en zomer van 2021. De Belgische modefotograaf verovert de wereld: “Ik ben geen kontenlikker.”

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Belgische juwelen, Juwelen, Juwelenmerk.