8 Belgische juwelenmerken om in de gaten te houden
© Michaël Smits

8 Belgische juwelenmerken om in de gaten te houden

Leestijd: 4 min

Er beweegt wat in het Belgische juwelenlandschap. Naast de klinkende namen duiken steeds meer kleine labels op die de markt proberen te veroveren. Omdat we bij Marie Claire fan zijn van talent van eigen bodem, zetten we hieronder 8 van zo'n merken in de kijker. 

/

Mass Lee

 

Mass Lee is het project van Josefine Mass en Dabin Lee, die elkaar kennen van de Antwerpse Academie. De in Finland geboren Mass drukt haar stempel op de sieraden met haar gevoel voor Scandinavische eenvoud en speels modernisme. Lee, die Koreaanse is, respecteert dan weer de lange traditie van zorgvuldig handwerk en gedetailleerde ontwerpen van haar thuisland. Door zich te verdiepen in elkaars afkomst, en zich te laten fascineren door elkaars identiteiten, creëren de twee ontwerpsters samen delicate, kunstzinnige en ambachtelijke juwelen.

Meer info op de website

/

Alexandre Hekkers

 

Na het afronden van zijn rechtenstudies aan de Vrije Universiteit van Brussel en het toetreden tot de Brusselse balie, besefte Alexandre Hekkers al snel dat de juridische wereld niet de zijne was. Hij besloot zijn carrière als advocaat stop te zetten om goudsmid-juwelenontwerper te worden. In 2016 maakte hij zijn eerste stages af in de Brusselse en Antwerpse juweliersbranche. Amper twee jaar later won hij de 14de editie van de ‘Jewelry Awards’ in het Antwerpse Diamantmuseum (DIVA), waarna hij besloot zich in Antwerpen te vestigen en zijn eigen gelijknamige merk te lanceren.

Alexandre Hekkers staat voor klassiekers in een hedendaags jasje. Door met een combinatie van goud en zilver te werken, houdt hij de prijzen toegankelijk. Alle ontwerpen zijn bovendien uniseks en 100% made in Belgium.

Meer info op de website. 

/

D’heygere

 

Stephanie D’heygere behoort tot de generatie Belgen die hoge toppen scheert in de mode. Onlangs sleepte ze nog de Jury Prize van de Belgian Fashion Awards 2022 in de wacht. De West-Vlaamse, die in 2009 afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, schudt de traditionele codes van juwelen door elkaar met haar avant-gardistische en poëtische creatieve aanpak.

Twee jaar na haar afstuderen, gaat ze als Head of Jewelry aan de slag bij Maison Margiela, waar ze tot 2015 blijft, om vervolgens als Senior Jewelry Designer bij Dior te beginnen. Nadien ontwerpt Dheygere op freelance basis statement juwelen en accessoires voor zowel de nieuwe lichting Parijse labels, waaronder Jacquemus en Y/Project, als voor gevestigde namen zoals Courrèges, met wie ze nog steeds samenwerkt. In januari 2018 richt ze haar eigen merk op met een presentatie tijdens Paris Fashion Week. Tegelijkertijd wint ze ook de Fashion Accessories Prize bij ANDAM. Haar stijl is chic en minimalistisch, en altijd met de nodige portie humor.

Meer info op de website.

/

FRAGILLE

 

Gille Peeters ontwierp al tijdens haar studie edelsmeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen juwelen onder de naam Fragille. Nu is het haar full-timejob. Met haar werk wil ze het clichébeeld van juwelen doorbreken. Ze gebruikt klassieke premium materialen, maar kiest resoluut voor abstracte en organische vormen die te midden houden tussen moderne kunst en draagbaarheid. Daarmee wil ze een divers publiek aanspreken dat luxe net zoals zij op een onconventionele manier bekijkt. Haar juwelen zijn uniseks en allemaal handmade door haarzelf in Antwerpen. Tot voor kort had Gille een pop-upwinkel in de Kammenstraat, nu zijn haar ontwerpen te koop in haar atelier in het Diamantdistrict en via de webshop.

Meer info: fragille.be

/

Miono

 

Miono is het Brusselse juwelenmerk van Catherine Merlin, waarin ze rock-’n-roll en klassieke elegantie met elkaar combineert tot geraffineerde statement ontwerpen. Elk juweel wordt door haar zelf met de hand vervaardigd in haar atelier in het centrum van Brussel. Hier ontvangt ze je ook op afspraak. Ze werkt uitsluitend met edele metalen en (half)edelstenen. Haar juwelen stralen een tijdloze, krachtige elegantie uit.

Meer info: miono.be.

/

Line Vanden Bogaerde

 

Ontwerpster Line ontwerpt en maakt de items van haar gelijknamige modemerk allemaal met de hand vanuit haar atelier in Gent. Ze zet sterk in op respect voor mens en milieu, en kiest bijvoorbeeld bewust voor gecertificeerde materialen waarbij de herkomst traceerbaar is. Dat de mijnbouwwerkers in ethische omstandigheden werken en een eerlijk loon krijgen, is voor haar een vanzelfsprekendheid.

Op vlak van juwelen wordt haar inspiratie gevoed door de tijdsgeest, maar haar creaties blijven tijdloos. Ze combineert eenvoudige vormen en structuren met een artistieke twist: een opmerkelijk, hedendaags detail maakt het juweel helemaal af. Ze maakt zowel unieke collectiestukken als trouw- en verlovingsringen op maat.

Meer info op de website.

/

Georgina Sangines

 

De in Mexico geboren en getogen ontwerpster Georgina Sanginés verhuisde in 2018 naar Antwerpen om haar eigen juwelenmerk op te richten. In haar thuisland werkte ze in de culturele sector waar ze nauw samenwerkte met lokale kunstenaars. Die achtergrond in hedendaagse kunst zet ze in ons land om tot eigentijdse, tijdloze en speelse ontwerpen.

De jonge Mexicaanse wil dat haar juwelen vanuit verschillende perspectieven gezien kunnen worden. Als een persoonlijk statement, een draagbaar sculptuur of simpelweg een leuk accessoire. Ze wil vrouwen aanmoedigen om zich goed in hun vel te voelen, trots op hunzelf te zijn en daarnaast hoopt ze een gemeenschap te creëeren van gelijkgestemde zielen die eenzelfde passie voor sieraden hebben en willen samenwerken waar mogelijk.

De meeste van haar juwelen maakt ze zelf met de hand in Antwerpen. Voor bepaalde collecties werkt ze samen met een atelier in Portugal waar alleen vakmensen werken die al meer dan 30 jaar ervaring hebben.

Meer info: georginasangines.com.

/

Elliot & Ostrich

 

Met een goudsmid en juwelier als mama en een diamond trader als vader groeide Jennifer Elliot letterlijk op tussen de juwelen. Na een paar omwegen als juriste en marketeer, kroop het bloed tóch waar het niet gaan kon en besloot ze in 2018 haar eigen juwelenmerk op te richten. Met Elliot & Ostrich wil ze meaningful fine jewellery aanbieden. Juwelen van hoge kwaliteit, die tevens een verhaal vertellen. Zo liet Jennifer zich voor de recente Nudes-collectie bijvoorbeeld inspireren door Black Lives Matter. Ze koos er diamanten in huidskleur en ruwe edelsteen – van licht tot donker beige, bruin, geel enzovoort – voor uit zodat elke vrouw een ‘nude’ kan vinden dat past bij haar huidskleur. Ze werkte daarbij ook voor het eerst met lab grown diamanten naast de natuurlijke en geslepen varianten.

Sinds mei 2020 is Elliot & Ostrich niet langer een ‘one-woman show’ maar wordt het juwelenhuis beheerd door zowel Jennifer als de nieuwe medevennoot Sylvie Arts. Zij werkte onder andere mee aan de internationalisering van Delvaux en legt zich bij Elliot & Ostrich toe om het label naar een hoger niveau te tillen. Zo openden ze een al hun cocoon boutique The Nest, op een verborgen plek op de 5de verdieping van een flatgebouw in Antwerpen.

Meer info de website.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Vivienne Westwood is 80 jaar, lees hier een portret van het mode-icoon. Dit zijn de modekleuren voor de lente en zomer van 2021. De Belgische modefotograaf verovert de wereld: “Ik ben geen kontenlikker.”

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Belgische juwelen, Juwelen, Juwelenmerk.